Јато ретких птица из далеке Индије свило гнездо у срцу Шумадије

Пратите насTelegramOdyssey
Мештани села Прислоница, које се налази на пола пута између Чачка и Горњег Милановца, претходних дана имали су необичне посетиоце.

На крошњама дрвећа у оближњем Прислоничком пољу, поред реке Дичине, гнездо је свило јато ружичастих чворака, који су изузетно ретке птице и никад до сад нису виђене у Шумадији.

“Оне се веома ретко виђају у Србији, једини пут је забележено гнежђење код Жагубице пре осам година и од тад се више нису појављивале. Претпостављамо да су сад у прелету, у потрази за храном и између 50 и 70 јединки може се видети у Прислоници”, изјавио је Зоран Рајичић из Друштва љубитеља птица и природе “Сове на опрезу” из Чачка.

Ружичасти чворак зиму проводи у Индији, а гнезди се у деловима источне Европе, између Црног Мора и Каспијског мора, као и у централној Азији, на подручју Блиског истока и Мале Азије, преноси Рина.

CC BY-SA 2.0 / Википедија/Francesco Veronesi / Ружичасти чворак у срцу Шумадије
Јато ретких птица из далеке Индије свило гнездо у срцу Шумадије - Sputnik Србија
Ружичасти чворак у срцу Шумадије

“У овом пољопривредном крају очигледно су по први пут откриле идеално место за своје пребивалиште. Шуме у околини Чачка су изузетно погодне и занимљиве птицама, јер до сад је уочено чак око 235 врста, а укупно у Србији има 350 врста. Јако је тешко проценити колико ће се ружичасти чворци задржати у Прислоници, имајући у виду да су то птице селице”, каже Рајичић.

Ружичасти чворак припада групи птица певачица, па нема сумње да необичан цвркут ових дана допире до мештана у Прислоници, а само ретки ће знати да га стварају птице које су у Србију стигле из далеке Индије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала