Палестина: Наш став је јасан – ништа од преговора са Израелом

© AP PhotoЗаставе Израела и Палестине
Заставе Израела и Палестине - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар иностраних послова Палестине Ријад ал Малики је у интервјуу за Спутњик негирао изјаве који су му приписане о спремности Палестине да седне за исти преговарачки сто са Израелом у присуству других посредника, осим САД.
„Став палестинског руководства је јасан и подразумева прекид било каквих контаката са израелском страном“, изјавио је он.

Палестински министар је истакао да дискусија о предлозима за било који састанак са израелском страном сада није могућа ни под којим условима и додао је то „њихово чврсто уверење“.

Одговарајући на питање о условима под којима би палестинска страна уопште била спремна да седне за преговарачки сто, ал Малики је саопштио следеће:

„Нека израелска страна прво одустане од планова за анексију и почне да се креће ка усвајању одлука о стварању двеју држава, које је међународна заједница одобрила. Тек тада ће бити могуће да се разговара о нечему“.

У складу са изјавама које су у уторак ујутру дате наводно у име министра, Палестина наводно сматра да Америка не би требало да буде једини посредник у њеном дијалогу са Израелом. Према тексту изјаве, извор лажне информације је израелско издање „Израел Хајом“ и Седми канал Израела. Негирање се појавило и на сајту палестинског Министарства спољних послова, које је осудило објављивање те дезинформације.

Подсетимо, израелски премијер Бенјамин Нетанијаху је недавно изјавио да је дошло време да се анектирају палестинске територије на Западној обали реке Јордан и у Јорданској долини. С тим у вези, Палестина је 19. маја донела одлуку да раскине све споразуме са Израелом и САД због намере Тел Авива да изврши анексију дела палестинске територије. Палестински председник Махмуд Абас је тада, такође, оптужио америчког председника Доналда Трампа да је неправедан према палестинском народу и назвао Вашингтон главним партнером Израела у свим непријатељским одлукама.

Према речима Абаса, Палестина је спремна да се врати преговорима о палестинско-израелског сукоба уз посредовање треће стране. Он је већ послао писмо руском председнику Владимиру Путину с молбом да организује у Москви конференцију тим поводом.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала