Србији од „Балканског тока“ 90 милиона долара годишње — само од транзитних такси

© Фото : ГастрансГрадња крака гасовода "Турски ток" кроз Србију
Градња крака гасовода Турски ток кроз Србију - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Александар Вучић јуче је у посети Бугарској приликом обиласка градилишта гасовода рекао да је „Балкански ток“ суштински важан пројекат за Србију.

„Надам се да ће Бугарска свој део посла обавити на време, с обзиром да су закаснили, мислим да ће до краја године завршити, па ћемо од следеће године моћи да се снабдевамо ’Балканским током‘“, рекао је за „Прву“ ТВ Војислав Вулетић, председник скупштине Удружења за гас Србије.

„Капацитет ’Балканског тока‘ је 15 милијарди кубних метара годишње, значи да би требало да доноси 180 милиона долара, односно, пошто је фирма за транспорт 50 одсто руска, а 50 одсто наша, добијаћемо око 90 милиона годишње“, каже Вулетић.

То је само корист од транзитних такси, како каже, а корист од самог коришћена гаса је далеко већа, јер ће ЕПС да гради нове капацитете на природни гас.

„Што раније добијемо гас, то боље. Ми смо свој део посла обавили, чекамо да Бугари заврше“, додао је.

„Кашњење је било очекивано, имали су одређених проблема са бирањем извођача радова, па је суд морао да одлучује“, објашњава Вулетић.

Према његовим речима, преко Украјине ускоро неће моћи да се снабдева гасом из техничких разлога. Наиме, том гасоводу је истекао рок употребе, а много је скупље правити гасовод по сувом у односу на полагање цеви у море, па се мора наћи нека нова рута.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала