Званичник СЗО упозорава: Опуштање не долази у обзир због непријатних изненађења

© Sputnik / Бранко МаксимовићМиљан Ранчић на конференцији „Свет после вируса корона“
Миљан Ранчић на конференцији „Свет после вируса корона“ - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Живот се добрим делом вратио у нормалу. Публика може да присуствује утакмицама, матурске вечери могу да се организују, а дозвољено је и окупљање до 1.000 људи. Иако је први талас коронавируса при крају, Светска здравствена организација (СЗО) истиче да опуштање није опција, јер вирус и даље циркулише.

Миљан Ранчић из Светске здравствене организације говорио је за Спутњик током међународне конференције „Свет после вируса корона“, када је напоменуо да је вирус нов и да о њему још уче кроз искуства свих светских држава. Како је рекао, док вирус у једном делу света интензивно циркулише, у другим деловима епидемије се стишавају, али се процењује да ће се вирус задржати дуже време.

© Sputnik / Бранко Максимовић„За почетак другог таласа можемо само да лицитирамо“
Званичник СЗО упозорава: Опуштање не долази у обзир због непријатних изненађења - Sputnik Србија
„За почетак другог таласа можемо само да лицитирамо“

— Постоје три теоретске могућности шта ће се са вирусом десити. Прва, која би била најсрећнија, али мало вероватна, подразумева да вирус потпуно нестане. Друга опција је да ће да се појаве нови таласи, други, а можда чак и трећи, ако се испостави да је вирус сезонски. Трећа опција је да вирус тиња, односно опстане тако да константно имамо мали број случајева.

Постоји ли временски оквир када би вирус поново могао да се поново појави?

— За почетак другог таласа можемо само да лицитирамо. Као што већ знамо из искуства, респираторне инфекције најчешће се јављају од јесени до пролећа, али у овом случају не мора да буде тако. У доброј мери, могућ почетак другог таласа зависиће сигурно и од нашег понашања, односно, од остајања при мерама за које сигурно знамо да спречавају ширење вируса, попут одржавања физичке дистанце, хигијене руку, респираторне хигијене и свих осталих мера.

Узимајући у обзир досадашња сазнања о коронавирусу, колико је Србија спремна на други талас?

— На основу онога у шта је СЗО до сада имала увид, јасно је да је Србија пребродила многе почетне изазове, с којима су се сочавале све државе света, и да је изградила функционалан систем. Видимо резултате. Овај талас епидемије је, дефинитивно, у силазној путањи, али нема места за тотално опуштање. То је оно на шта СЗО стално апелује и указује – до потпуног опуштања не треба да дође, јер бисмо могли да доживимо непријатна изненађења, попут оних која су се дешавала у Сингапуру, Кини и Кореји, где су се појављивали нови случајеви. У сарадњи са СЗО су идентификовани недостаци које бисмо могли да отклонимо заједно и уз помоћ других партнера и донатора. Свакако, може се рећи да је Србија сада много спремнија него што је била на почетку.

© Sputnik / Бранко МаксимовићСрбија сада много спремнија него што је била на почетку
Званичник СЗО упозорава: Опуштање не долази у обзир због непријатних изненађења - Sputnik Србија
Србија сада много спремнија него што је била на почетку

Људи су знатно опуштенији него што су били у претходном периоду. Да ли то значи да је први талас вируса корона прошао?

— Посматрајући епидемиолошке параметре, евидентно је да први талас коронавируса пролази, али Светска здравствена организација апелује да никако не треба да дође до тоталне релаксације и потпуног одступања од примене мера, јер вирус и даље циркулише. Када причамо о Србији, током последњих недељу дана имали смо неколико мањих, локализованих епидемија. Најчешће су се појављивале у радном окружењу, што је и логично, јер су то затворени простори у којима се окупља већи број људи, који, у релативно блиском контакту, заједно проводе више сати. Пошто вирус циркулише, може да се рашири у радној средини. Људи који су у тој средини имају породице,  а онда врло брзо опет може да се врати у заједницу и прошири се. Дакле, не треба се превише опустити. Не треба игнорисати присуство вируса, јер је и даље код нас. Ипак, нормализација је потребна. Људи су заморени од мера, привреда мора да се врати у нормалу, али ни случајно не треба занемарити основне принципе заштите, који нису сложени.

Видели смо да су се тзв. епидемиолошки „џепови“ махом појављивали у фабрикама. Како бисмо могли да се најбоље заштитимо, с обзиром на то да на неким радним местима није могуће примена неопходних мера?

СЗО је припремила инструкције за одржавање превентивних мера за послодавце и запослене, али примена је изазов, јер су пословна окружења различита. Зато треба бити креативан у налажењу начина да се испуне три основна принципа: одржавање физичке дистанце, респираторне и хигијене руку. Свакако, постоје начини, као што су увођење физичких баријера у виду табли плексигласа, обезбеђивање добре вентилације, више заштитне опреме, као и физичке дистанце свуда где је то могуће, умањивање броја запослених по сменама, физичка реорганизација посла, постављање дезинфекционих средстава на више места у радном простору. Уколико се све то уради, одговорност је подељена између послодаваца, који треба да дају све од себе да обезбеде што боље услове за примену мера, и запослених, који морају да их примењују.

Да ли је свет припремљен за други талас?

— На глобалном нивоу, спремност је сада много боља. Доста смо научили из досадашњег искуства. Циркулација вируса у свету траје већ неколико месеци, па имамо комбинована искуства различитих држава, државних уређења, начина борбе против вируса и одређени закључци су већ извучени. Иако не знамо довољно о самој природи вируса, знамо шта спречава ширење. Истовремено, вишемесечна борба са вирусом допринела је да се у свим државама активирају постојећи механизми одговора на овакве опасности и да се, кроз њих, као својеврсну вежбу, идентификују слабости и снаге у системима. Уколико у преллазном периоду настане олакшање, као што је у Србији, где је јасно да је епидемија на силазном путу, то ће омогућити да се тај период икористи за отклањање уочених недостатака у постојећим системима.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала