Влада у Приштини добила новог премијера

© AP Photo / Visar KryeziuКосовски парламент
Косовски парламент - Sputnik Србија
Пратите нас
Парламент у Приштини изабрао је Авдулаха Хотија за новог премијера.

За Хотијеву владу гласао је 61 посланик парламента. Познат је и нови састав, у којој су министри из редова српске заједнице Горан Ракић и Далибор Јевтић, објавила је Радио-телевизија Косова.

Аљбин Курти - Sputnik Србија
Све косовске владе: Куртијева влада најкраћа, Тачијев мандат најдужи

Авдулах Хоти из ДСК истакао је у експозеу да ће један од приоритета бити преузимање одговорности за дијалог с Београдом у сарадњи са ЕУ И САД, затим борба против епидемије вируса корона и економски опоравак.

Хоти је рекао да ће нова влада преузети одговорност за дијалог са Београдом и да ће у том процесу, како је навео, у потпуности поштовати косовски устав.

Према његовим речима, пренео је приштински портал „Љајми“, коначни споразум Београда и Приштине биће заснован на „међусобном признању и обезбедиће Косову чланство у УН“.

Седница косовске скупштине почела је са закашњењем од пола сата, а у скупштинској сали на почетку није било посланика Самоопредељења Аљбина Куртија, пренео је „Радио Контакт плус“ из Грачанице.

© Фото : Јавно власништвоАвдулах Хоти
Влада у Приштини добила новог премијера - Sputnik Србија
Авдулах Хоти

Хоти је пре гласања презентовао и предлог састава нове владе са четири потпредседника и 16 министарстава.

Први потпредседник владе је Бесник Тахири из Алијансе за будућност Косова. Остала три потпредседника су Дритон Сељманај, Аљбуљена Хаџа, као и Горан Ракић из Српске листе, који би обављао и дужност министра за локалну самоуправу.

Предизборни скуп Српске листе у Грачаници - Sputnik Србија
Влада Косова опет у рукама Срба

Далибор Јевтић из Српске листе предложен је да и даље обавља дужност министра за заједнице и повратак.

Из Демократског савеза Косова предложени су Хикмете Бајрами за министарку финансија, Бесиан Мустафа за министра пољопривреде, Вљора Думоши за министарку културе, Агим Вељиу за министра унутрашњих послова, Антон Ћуни за министра одбране, Арбен Абраши за министра инфраструктуре, Арменд Земај за министра здравља.

Из Алијансе за будућност Косова Бљерим Кући био би министар економије, Мељиза Харадинај министарка иностраних послова, министар правде Сељим Сељими, а Рам Љика министар образовања.

Скендер Речица предложен је за министра за рад и социјално старање, Весељ Краснићи за министра за трговину и индустрију и Енис Керван за министра регионалног развоја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала