Како се цене нафте могу мењати током лета

© REUTERS / Sergei KarpukhinНафтне пумпе компаније "Лукоил" у западном сибирском граду Когалим у Русији
Нафтне пумпе компаније Лукоил у западном сибирском граду Когалим у Русији - Sputnik Србија
Пратите нас
Цена нафте типа „Брент“ премашила је 39 долара по барелу први пут у готово три месеца. Енергетске сировине су све скупље у ишчекивању састанка ОПЕК плус, који би се могао одржати већ 4. јуна. Експерти сматрају да земље извознице угљоводоника могу продужити постојеће споразуме о смањењу производње нафте до краја 2020. године.

Такође подршку ценама пружа обнављање светске потражње за горивом, јер се у већини земаља укидају карантинска ограничења. Даљи раст цена је ограничен због страха од  другог таласа ширења Ковид-19 и ризика од наставка трговинског рата између САД и Кине, кажу аналитичари.

Седиште ОПЕК-а у Бечу - Sputnik Србија
ОПЕК плус: Разматрају се две варијате за будући период

Према речима аналитичара, енергетске сировине су све скупље уочи заседања ОПЕК плус. У почетку је састанак земаља извозница нафте био заказан за 9. или 10. јун, међутим учеснице споразума разматрају раније датуме, конкретно 4. јун.

Борба против гомилања залиха

Подсетимо да су у мају и јуну, за борбу против глобалне прекомерне залихе сировина, земље учеснице споразума ОПЕК плус смањиле производњу угљоводоника за 9,7 милиона барела дневно. Према постигнутим споразумима, од јула до краја 2020. године производња нафте ће бити смањена за 7,7 милиона барела дневно, а од јануара 2021. године до априла 2022. године за 5,8 милиона барела дневно. Ипак, на јунском заседању државе се могу договорити о продужавању тренутних услова производње до краја године.

„Ако буде подржана иницијатива неколико учесника споразума о продужењу максималног смањења производње нафте за 9,7 милиона барела дневно до краја године, цене нафте могу наставити да расту. Вероватно преношење састанка ОПЕК плус са 9. јуна на 4. јун указује да су земље чланице савеза близу консензуса по овом питању“, рекао је за РТ стручњак за берзу у „БКС Брокер“ Дмитриј Бабин.   

Не заборавимо да је у оквиру споразума главну количину производње смањују Русија и Саудијска Арабија. Обе земље смањују производњу за 2,5 милиона барела дневно. Штавише, Ријад је саопштио да намерава да додатно смањи производњу за још милион барела дневно.

Производњу смањује још неколико земаља извозница нафте, које не учествују у споразуму ОПЕК плус. Реч је о САД, Норвешкој, Аргентини и Канади.

Стационарна платформа на нафтном налазишту у северном делу Каспијског мора - Sputnik Србија
Повлачење короне диже цену нафте

Према прорачунима Међународне агенције за енергетику, захваљујући напорима свих земаља, у мају би требало да се смањи понуда нафте на светском тржишту за 12 милиона барела дневно. Према руском Министарству енергетике, у наредним месецима укупна количина производње коју су светски произвођачи угљеводоника смањили, може достићи 15-20 милиона барела дневно.

Цене расту и због укидања карантина

Поред тога, цене нафте позитивно реагују на постепено ублажавање карантинских мера у великом броју земаља.

„Ако у наредним месецима земље наставе да ублажавају карантинске мере, кренуће производња, што значи да ће се потрошња нафте повећати“, објаснио је за РТ руководилац аналитичког одељења AMaркетс Артјом Дејев.

Према речима стручњака, инвеститори ће у блиској будућности пажљиво пратити темпо опоравка глобалне економије. Као што је истакао Дмитриј Бабин, пад глобалног БДП-а требало би да успори већ у трећем кварталу, што би могло додатно подржати цене нафте.

Аналитичар није искључио опцију да у међувремену, ако економски опоравак буде спорији од очекиваног због могућег другог таласа Ковид-19, тада би се цене нафте могле вратити на ниво од 15-30 долара по барелу.

Нафтне платформе у Северном мору - Sputnik Србија
Путин и Трамп разговарали о тржишту нафте

„Штавише, још један ризик за сва тржишта је опасност од све веће политичке тензије између САД и Кине. Ако стране погоршају сукоб, то ће превасходно погодити тржишта робе, јер је Кина један од највећих потрошача сировина“, додао је Дмитриј Бабин.

Међутим, стручњаци не очекују такав развој догађаја у блиској будућности. Стога, с обзиром на пад производње земаља чланица ОПЕК плус, на лето цена нафте може премашити цифру од 40 долара по барелу.

„Према основном сценарију, цена нафте типа ‘Брент’ у јуну ће бити у распону од 36 до 40 долара, а до краја лета цене се могу кретати у распону од 40 до 45 долара. Истовремено, цена нафте типа ВТИ у наредном месецу ће бити на нивоу од 35 до 38 долара, а до краја лета ће достигнути цифру од 38 до 42 долара по барелу“, истакао је Дмитриј Бабин.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала