Која држава би остала равнодушна: Дармановић оптужио Србију да диже тензије у Црној Гори

© AP Photo / Leon NealСрђан Дармановић
Срђан Дармановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Шеф црногорске дипломатије Срђан Дармановић поново је оптужио Србију да се мијеша у унутрашње ствари, упитавши која држави би остала равнодушна кад о њој говоре предсједник суседне земље и патријарх СПЦ.

Тачно је да сам изјавио да се Србија мијеша у унутрашње ствари Црне Горе и сад вам то понављам, казао је Дармановић одговарајући на посланичка питања у Скупштини Црне Горе.

„Српски државни врх заједно са медијима које контролише, а потпомогнут својим политичким савезницима у Црној Гори, већ дуже вријеме користи сваку прилику да у Црној Гори ствара или подиже тензије како би под изговором наводно угрожених српских интереса изазвао политичку нестабилност у Црној Гори“, устврдио је Дармановић.

Посебну улогу у томе имају режимски медији у Србији, рекао је министар уз опаску да „ни у Милошевићево вријеме није било оволико мржње, разуларености и простоте у медијској кампањи против Црне Горе“.

Како се Србија мијеша у послове Црне Горе

Као један од примјера наводи ситуацију након конференције предсједника Црне Горе Мила Ђукановића на Цетињу, када су се, дан касније, састали предсједник Србије Александар Вучић и патријарх српски Иринеј.

„Како ми треба ово да схватимо? Као немијешање у наше унутрашње ствари? Која суверена држава би остала на то равнодушна? Истом приликом патријарх српски изјављује да се у Црној Гори ствара ’нова црногорска нација‘. Да први човјек цркве, као духовни поглавар у 20. години 21. вијека, поред живих Црногораца који чине релативну већину становника ове земље и даље одбија да прихвати да постоје, него каже да се и управо сад ствара црногорска нација. Како ми то треба да схватимо? Једино онако како звучи и како јесте. Да српска црква о црногорској нацији мисли оно што је увијек мислила — да је та нација измишљена, непостојећа и вјештачка, да не користим сада оне друге незгодније термине којима националне Црногорце у континуитету чашћава митрополит црногорско-приморски“, казао је Дармановић.

Црна Гора, граница - Sputnik Србија
У Црну Гору можеш из Косова, Сомалије, Либије, али не из Србије, Русије, САД...

Драма око отварања граница

Ту је затим Закон о слободи вјероисповијести, о ком су се такође изјашњавали српски званичници, рекао је министар, оцјењујући да њихова реторика није била у духу добросусједских односа. У исто вријеме, како каже министар, стиже, такође из Србије, јасна и гласна подршка протестима у Црној Гори.

„Да ли треба да се правимо наивни, па да не видимо да наши сусједи питање Закона не тумаче кроз призму вјерских слобода, већ као тему у борби за политичку превласт у Црној Гори“, оцијенио је он.

А имамо и цијелу драму у вези са отварањем граница, додао је Дармановић.

„На чињеницу да је сусједна земља постала прва ’корона-фри‘ држава у Европи и на чињеницу да жели да заштити здравље својих грађана, режимски медији у тој земљи одговорили су лавином неконтролисаних оптужби и вокабуларом добро памтљивим из деведесетих, кад су такође са познатим резултатом ’штитили српски народ‘“, казао је Дармановић и додао да Црна Гора није отворила границе ни за своје НАТО савезнице.

Како је закључио, ствари у односима са Србијом не морају да стоје овако.

„Нико разуман у Црној Гори то не жели, напротив. Али данашња Црна Гора нема митомански однос ни према коме и Србија ту није изузетак. Србија је за данашњу Црну Гору само оно што сама жели да буде. Искрени пријатељ, добар сусјед, велики економски партнер, са којом нас вежу људске и економске везе — ако се тако буде односила према нама, латентна опасност и противник — ако се буде понашала као регионални хегемон и мијешала у наше унутрашње ствари“, навео је Дармановић и додао да Црна Гора није повратила своју независност 2006 и постала чланица НАТО-а 2017. само зато да би онда допустила да нестане или постане нечији сателит, него управо супротно.

Истакавши да Црна Гора са савезницима има довољно снаге и капацитета да се одупре свим атацима са стране, Дармановић је закључио: „Понављања подгоричке Скупштине неће бити и што се прије то схвати, наши односи са Србијом биће много бољи него до сада.“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала