Научници установили где је најчистији ваздух на свету

CC0 / Пиксабеј / Пучина и бродићи
Пучина и бродићи - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Закључак научника је да се најчистији ваздух на свету, без честица узрокованих људском активношћу, налази изнад Јужног океана који окружује Антарктик. Ово је прво истраживање овог типа у поменутој регији, а провели су га истраживачи с Универзитета Колорадо.

Време и клима су уско повезани, повезују сваки део света с другим регијама. Клима се мења брзо због људске активности, а научници и истраживачи покушавају да пронађу део света који је нетакнут људском активношћу, преноси Кликс.

Професорка Соња Крејденвејс и њен тим верују да је ваздух изнад Јужног океана последње место на које људи нису имали утицаја, те да је лишено прашине с континената.

Жена удише кисеоник помешан са ароматерапијом у бару са кисеоником у Њу Делхију - Sputnik Србија
Плати да дишеш — у свету ничу први „барови са кисеоником“ /фото/

Научници су установили да ваздух пограничног слоја изнад Јужног океана не садржи аеросолне честице настале људском активношћу, укључујући сагоревање фосилних горива, сађење одређених култура, производњу ђубрива и одлагање отпадних вода.

Загађење ваздуха узрокују аеросоли, круте и течне честице и гасови који се у њему задржавају.

Научници су одлучили да анализирају шта се налази у ваздуху и одакле потиче, а искористили су бактерије у ваздуху као дијагностички алат како би донели закључак о нижој атмосфери.

Чини се да је Антарктик изолован од распршивања микоорганизама за разлику од јужних континената. Научници су узимали узорке ваздуха из дела атмосфере који је у директном контакту с океаном, а потом су испитали састав микроба који су расути у атмосфери и који се разносе ветром хиљадама километара. Коришћењем ДНК секвенцирања, праћења избора и праваца ветра, установљено је да микроби потичу из океана. Осим тога, закључено је да загађење из других делова света није доспело до Антарктика.

Подаци Светске здравствене организације говоре да због загађења ваздуха сваке године умре седам милиона људи, те да је ово загађење постало глобална јавна здравствена криза. Загађење ваздуха повећава ризик од болести срца, можданог удара и рака плућа.

Више од 80 посто људи у урбаним деловима света су изложени загађењу ваздуха који прелази лимите Светске здравствене организације. Загађење прелази географске границе и утиче на људе стотинама километара удаљене од извора загађења.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала