Новинари као мете: Сцене бруталних напада на извештаче са протеста у Америци /видео/

© AFP 2023 / CHANDAN KHANNAНовинарка повређена током протеста у Америци
Новинарка повређена током протеста у Америци - Sputnik Србија
Пратите нас
Новинари РИА Новости Михаил Тургијев и Спутњика Никол Расел су међу више од 190 извештача који су нападнути или ухапшени током извештавања са протеста у Америци.

Дописника РИА Новости Михаила Тургијева напала је полиција током протеста у Минеаполису. Како извештавају медији, полиција је, након што је растерала демонстранте, намерно употребила сузавац против новинара. Екипа ТВ канала „Вајс“ и дописник РИА Новости налазили су се на бензинској пумпи, у зони нереда, где им је Национална гарда дозволила да остану. Одједном се појавио комби са полицијом, која је испаљивала гумене метке на њих. Када су зачули повике да је реч о приватном поседу и да су у питању новинари, прекинули су паљбу, али су све натерали да уђу у зграду. Новинари су клечали на коленима, показујући легитимације. Када је дописник РИА Новости показао своју легитимацију и рекао да је новинар, полицајац му је без речи попрскао сузавац по лицу.

Полиција у САД неколико пута је погодила гуменим мецима новинарску Спутњика Никол Расел, која извештава о протестима испред Беле куће, иако је она показала новинарску легитимацију.

„Налазила сам се у близини Беле куће, када је полиција почела да пуца на демонстранте. Пришла сам ближе како бих видела шта се дешава, а полиција је брзо почела да испаљује, како ми се чинило, гумене метке. Они су такође прскали сузавац у нашем правцу, због чега смо сви кашљали“, рекла је Раселова.

Како је рекла, неколико пута је поновила полицији да је новинарка, а поред тога, око врата је имала окачену новинарску легитимацију.

Када је рекла да је новинарка, полицајци су узвикнули да се склони.

„Затим су почели да бацају гранате које имају заглушујуће и заслепљујуће дејство, трагови удараца остали су ми на бедру и стомаку. Након неколико секунди (све то време сам наставила да снимам демонстранте против којих је коришћен сузавац) упуцали су ме нечим, за шта претпостављам да је био гумени метак. Модрица од ране на глежњу је била љубичаста и крварила је“, додала је Раселова.

Након тога полиција је оборила новинарку на земљу. Један од демонстраната јој је помогао да устане.

„Однос према новинарима био је исти као и према демонстрантима“, истакла је Раселова.

​Како је известио амерички Прес фридом трекер, током протеста због убиства Џорџа Флојда у Америци, забележене су 192 повреде слободе штампе.

​Од тога је у питању више од 31 хапшења, 131 физички напад (108 од стране полиције и 23 од других), те 30 случајева уништавања опреме или новинарских просторија.

Забележено је 45 случајева физичког насиља, 30 прскања сузавцем, 17 напада бибер-спрејом, 46 упуцавања гуменим мецима.

О бројности кршења новинарских права сведочи и податак да се у просеку у Америци годишње забележи 100 до 150 оваквих случајева, а сада их је било више само у протеклих недељу дана од када трају протести у Америци.

​„То је бројност какву нисмо видели до сада. Знамо да су протести опасно место за новинаре, али је јасно да постоји посебно таргетирање новинара“, рекла је Кирстен Меккаден из те организације за Тајм.

​Како је рекла Кортни Радш, адвокат и директор Комитета за заштиту новинара, посебно забрињавају то што новинаре нападају снаге реда, чак и када им покажу новинарску легитимацију.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала