Објављено под којим условима Срби могу да уђу у Немачку

© AP Photo / Christophe EnaНемачки полицајци проверавају аутомобиле на француско-немачкој граници након пуцњаве у Стразбуру
Немачки полицајци проверавају аутомобиле на француско-немачкој граници након пуцњаве у Стразбуру - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Српским држављанима са боравишном дозволом или националном визом Савезне Републике Немачке улазак у Немачку ће бити дозвољен.

Улазак ће бити дозвољен искључиво уколико је путовање у сврху повратка на место сталног боравка.

„Српским држављанима са боравишном дозволом или националном визом Савезне Републике Немачке, друге државе Европске Уније, Велике Британије, Исланда, Лихтенштајна, Норвешке или Швајцарске улазак у Немачку ће бити дозвољен искључиво уколико је путовање у сврху повратка на место сталног боравка“, наведено је на сајту амбасаде, преноси Б92.

Такође, за особе које из Србије (и других држава које нису чланице ЕУ) долазе у Немачку важи обавезан двонедељни карантин.

Саопштење амбасадора Немачке у Србији Томаса Шиба преносимо у целости:

Многи грађани се ових дана обраћају Амбасади Немачке са питањем када се може поново ући у Немачку. Мене лично веома радује то што људи желе да путују за Немачку! Тиме се још једном показује колико су блиски односи између наше две земље. Савремени свет живи од размене, како међу привредницима, тако и међу људима. Јер се не ради само о послу, већ и о томе да се негују пријатељства, да се стиче професионално искуство или да се студира или да се проведе леп одмор са којег ћемо се вратити са новим импресијама. Лоша последица ове глобалне пандемије вируса корона јесте што је фактички преко ноћи обустављена наша мобилност на коју смо се претходних деценија навикли. То на дуже стазе не можемо да прихватимо. Та радозналост, то уживање у путовањима, то је просто у природи човека. Слобода кретања је једна од значајних вредности Европе.

Тим пре ми је изразито жао што ће ограничења за улазак у Европску унију и самим тим и у Немачку важити најмање још до средине јуна. Постигли смо велики успех у борби против вируса, како у Немачкој, тако и у Србији. Међутим, важно је да будемо опрезни. Морамо једноставно увек да рачунамо на нова жаришта. Наша људска потреба да будемо у личном контакту са другима, да путујемо, нажалост, иде у прилог ширењу тог вируса, тако да морамо водити рачуна да у свом пртљагу не носимо и вирус. Један од закључака јесте да морамо одустати од путовања која нису преко потребна. Разуме се да такво ограничење не може да важи заувек. Пратимо епидемиолошку ситуацију на свакодневном нивоу и настојимо да нађемо прави баланс. О томе се у немачкој јавности води жустра расправа.

Често ме питају шта је сад са држављанима Србије који раде у Немачкој? Да ли они могу да путују за Немачку? Тренутно право на улазак у Немачку имају српски држављани који већ имају боравишну дозволу или визу за Немачку и који тамо имају и пријављено пребивалиште. Дакле, сви који су само дошли у посету у Србију и који су због кризе вируса корона били приморани да остану дуже него што су планирали, могу се вратити кад год желе. Тренутно су дужни да 14 дана буду у кућној самоизолацији, исто као и немачки држављани који желе да се врате, нпр. из Србије.

Сасвим другачија је ситуација са држављанима Србије који су већ добили националну визу за улазак у Немачку, али који тренутно још не живе тамо, већ желе да уђу по први пут у Немачку. То, нажалост, у овом тренутку у већини случајева није могуће. Изузетак је ако се ради о држављанину Немачке који је у браку са држављанином Србије или уколико им дете има немачко држављанство. Дакле, мешана српско-немачка породица има право кад год жели да уђе у Немачку, без обзира на тренутну ситуацију, али само сви заједно и то чак и у случају да супружник до сада није живео у Немачкој. Поред тога, омогућавају се путовања из личних разлог због хитног случаја, нпр. због смрти члана породице. Одлуку о томе доноси службеник пограничне полиције на граници приликом пасошке контроле. Амбасада ту не може дати поуздане информације.

Надаље, искључена су сва туристичка путовања, одлазак у шопинг, код родбине, пријатеља или познаника. Чим мере ограничења буду релаксиране или укинуте, Амбасада Немачке ће ту информацију објавити на својој интернет презентацији.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала