Шта је ново на Косову: Сјаши Курти да узјаши Хоти — до епилога дијалога са Београдом

© AP Photo / Visar KryeziuАвдулах Хоти
Авдулах Хоти - Sputnik Србија
Пратите нас
Са 61 гласом „за“, 24 против и једним уздржаним, нешто после 13 часова изгласана је нова влада у Приштини на челу са Авдулахом Хотијем. Српска листа подржала je већину и добила место заменика премијера и министарство за повратак. Бивши премијер Курти определио се за протесте.

Шта ће бити другачије у Хотијевој влади у односу на Куртијеву, питање је на које је политиколог са Косова и Метохије Неџмедин Спахиу одговорио на следећи начин:

Ова влада ће бити успешнија на спољном плану у политици у односу на Куртијеву, али неуспешнија на унутрашњем. Куртијев кабинет имао је резултате у унутрашњој политици јер је имала легитимитета снаге и храбрости, али је уједно имала и низ глупих потеза кад је реч о спољној политици.“

Влада Хотија до епилога дијалога са Београдом

Иако сматра да Хотијева влада има много паметнији став према спољној политици, наш саговорник не мисли да ће она бити дугог века.

„Ова влада ће трајати све док се постигне или не постигне неки договор са Београдом. Када будемо дошли до тог тренутка, успеха или неуспеха дијалога — ова ће влада пасти“, уверен је Спахиу.

Наш саговорник тврди да ће ПДК, странка Хашима Тачија, иако није у власти, већ у опозицији, водити главну реч у овој влади. Спахиу очекује да ће покрет Самоопредељење одржати обећање и бити жестока опозиција и у парламенту и на улицама, али сматра да је то чисто губљење времена.

„То ће ићи само у прилог Хашиму Тачију. Самоопредељење тиме неће пуно шта постићи протестима и само ће трошити енергију, јер ће влада опстати све док то буде у интересу Тачија и његове политике. Он је маестрално одиграо и на неки начин преварио Аљбина Куртија и натерао га да се супротстави Америци, што је и довело до пада владе“, верује Спахиу.

Бранимир Стојановић, члан Српске листе за Спутњик, каже да је добро што Курти више није премијер, јер се сада отвара шанса да се укину бесмислене мере његове владе — од економских до медицинских.

Биће тензија

„Верујем да ће у наредним данима бити тензија, јер очигледно је да Курти неће мирно предати власт. Међутим, надамо се да ће један део националних албанских политичких лидера донети одлуке које ће укинути све мере које штете и нама и њима“, каже Стојановић.

Што се тиче наставка дијалога са Београдом, он истиче да би требало сачекати и видети колико ће бити политичке храбрости и могућности нове косовске владе и албанских лидера који сада имају већину да тај процес наставе.

„То ће зависити и од тога колико ће свеукупна политичка ситуација бити мирна, јер је извесно да све неће ићи баш тако лако. Али, не видим алтернативу дијалогу и јасно је да разговори морају да се наставе. Они који су иоле рационални и свесни да због застоја све трпи, а пре свега економија, ићи ће ка томе да се преговори наставе и да покушамо да нормализујемо живот и елементарне привредне токове који су сада потпуно поремећени“, каже Стојановић.

На питање можемо ли очекивати да ова влада спроведе у дело и формирање ЗСО, Стојановић одговара:

„Искуство нас учи кад Албанци морају нешто да ураде, па чак и кад то од њих очекују њихови највећи савезници — то се, ипак, не деси. Чак и кад су се Американци потуно искрено залагали за то да се укину таксе, Приштина је то некако избегавала. Верујем да ће они који су рационални и који схватају да економија не може да функционише као до сада, доносити одлуке у правцу поштовања онога што је договорено у Бриселу.“

ЗСО на реду?

У саопштењу које је после формирања нове владе у Приштини проследила Српска листа, пише да је подршка Хотијевој влади уследила у „циљу заштите интереса српског народа“.

„Српска листа је подржала формирање Владе у Приштини, у којој ће наши министри настојати да се што пре укину све препреке како би сe наставио дијалог ради нормализације односа и унапређења права и положаја Срба у покрајини“, пише у саопштењу.

У саопштењу се истиче да се нова влада споразумом обавезала да укине таксе и „реципрочне“ мере у складу са коалиционим споразумом, као и да ће имплементирати до сада постигнуте споразуме у преговорима Београда и Приштине, те поштовати права српског народа на Косову и Метохији.

Нови премијер Косова Авудлах Хоти је у свом експозеу истакао, између осталог, да су пријатељство са Сједињеним Америчким Државама и интеграција у Европску унију главни приоритет за Косово и владу коју треба да предводи. Дијалог Београда и Приштине и постизање споразума о нормализацији односа између власти Србије и Косова означио је као дело од животног значаја, али је такође рекао да неће бити прекрајања граница.

Хоти је изјавио да ће у потпуности испоштовати Устав републике Косова током преговора и да очекује да ће договор резултирати међусобним признањем двеју држава, „чиме ће се остварити дугорочна стабилност и интеграција Косова у евроатлантским интеграцијама“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала