Цензура америчке друштвене мреже: Доказе о усташким злочинима Фејсбук види као говор мржње

CC0 / Public domain / Усташки стражари убијају затворенике у логору Јасеновац за време Другог светског рата
Усташки стражари убијају затворенике у логору Јасеновац за време Другог светског рата - Sputnik Србија
Пратите нас
Фејсбук страница Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“ блокирана је са образложењем да је ширила говор мржње.

Како је саопштила та установа, страницу је блокирана од стране Фејсбук администратора.

„Администратору наше Фејсбук странице Марку Јанковићу, који је запослен у установи, избрисан је Фејсбук профил, са образложењем да објаве које су се налазиле на нашој Фејсбук страници шире говор мржње, верску нетрпељивост и не придржавају се правила Фејсбук заједнице“, наводи се у саопштењу.

Подсећа се да је Фејсбук страница Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“ покренута 12. маја 2020. године, са циљем да се јавности приближи рад установе.

На самом почетку, приликом покретања Фејсбук странице, морали смо из описа да избацимо термин „усташки злочин“, да бисмо могли да региструјемо страницу, каже се у саопштењу.

„Када смо 26. маја објавили текст под насловом ’Логорисање и пљачка Срба из Босанске и Хрватске Дубице маја 1942. године‘, 1. јуна нам је блокирана страница на 30 дана са образложењем да кршимо правила Фејсбук заједнице. Након наше жалбе, истог дана смо добили извињење, уз образложење да су они направили грешку. Следећег дана, за исту објаву смо добили нову блокаду од 30 дана, на коју смо се опет жалили и добили поново извињење уз исто образложење.“

У среду 3. јуна за исту објаву и уз исто образложење избрисан је Фејсбук профил администратора Фејсбук странице Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“ Марка Јанковића, чиме је онемогућена даља администрација над Фејсбук страницом Јавне установе „Спомен-подручје Доња Градина“, наводи се у саопштењу.

С обзиром да је тренутно онемогућен приступ Фејсбук страници, Јавна установа „Спомен-подручје Доња Градина“ доступна је на званичној веб-страници https://www.jusp-donjagradina.org.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала