Руском дипломатијом до ублажавања ескалације у Либији

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Војна ескалација у Либији ће се смањити наредних неколико дана захваљујући напорима руске дипломатије. То је у изјави за РИА рекао Ахмед Мајтиг, вицепремијер у либијској Влади националног јединства (ПНС), који од јуче предводи делегацију владе на разговорима у Москви.

Према његовим речима, данас су одржани састанци са представницима руског Министарства одбране.

Мајтиг наглашава да је влада у Триполију уверена да је Русија веома важан партнер како би се успоставила стабилност у Либији.

„У наредном периоду, наредних дана, бићемо сведоци драматичног слабљења војне ескалације захваљујући руској дипломатији, која ће сарађивати с нама на том плану“, рекао је Мајтиг.

У међувремену, Мисија УН у Либији саопштила је да су се супротстављене стране у Либији сложиле да обнове преговоре војног комитета о примирју у складу с нацртом споразума од 23. фебруара.

Председник Владе националног јединства Фајез Сараџ данас борави у Турској.

Ситуација у Либији

После свргавања с власти и убиства либијског лидера Моамера Гадафија 2011. године, Либија је практично престала да функционише као јединствена држава.

Сада у земљи постоји двовлашће — на истоку влада парламент који ужива подршку народа, док у Триполију на западу земље постоји Влада националног јединства, која има подршку УН и ЕУ на челу са Фајезом Сараџом.

Власти источног дела земље делују независно од Триполија и сарађују са Либијском националном армијом на челу са маршалом Халифом Хафтаром, који од априла 2019. покушава да освоји Триполи.

У Берлину је 19. јануара одржана међународна конференција о Либији уз учешће Русије, САД, Турске, Египта и читавог низа земаља. Главни резултат конференције био је позив свим странама да прекину оружане сукобе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала