САД уцењују Британију: Раскините са „Хуавејем“ или вам одузимамо наше авионе

© REUTERS / Dado RuvicЛого Хуавеj на позадини кинеске заставе
Лого Хуавеj на позадини кинеске заставе - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Државе су упозориле Британију да би могле да обуставе испоруке авиона-ловаца и комуникацију с америчком обавештајном службом, ако уговор са кинеском телекомуникационом компанијом „Хуавеј“ не буде раскинут.

Амерички сенатор је објаснио Дому комуна да ово није шала. Пентагон ће казнити савезника због тврдоглавости и пребациће део свог оружја, које је распоређено у Уједињеном Краљевству, назад преко океана. 

Британија није више амерички носач авиона

Британски парламентарци су указали поштовање америчком сенатору републиканцу Тому Котону и дозволили му да говори пред комитетом за одбрану у Доњем дому у Вестминстерској палати. Гост је оправдао поверење. Он је објаснио колегама да Британија коју су за време Хладног рата називали непобедивим америчким носачем авиона, сада није толико важна за САД. Раније је главни непријатељ била Русија, а сада је то Кина. 

„Данас су претње у западном делу Тихог океана озбиљније од претњи у Европи. Кина је у дугорочном смислу озбиљнија опасност за свет од Русије. Стога, у наредним годинама, Сједињене Државе планирају да изграде свој одбрамбени потенцијал на Тихом океану. А то захтева од нас да тамо пребацимо војну опрему из других области“, рекао је сенатор. 

У ту опрему Котон је сврстао америчко оружје које је распоређено на базама у Британији. Реч је пре свега о ловцима-бомбардерима и извиђачким авионима. Дакле, ту опрему САД могу вратити кући. Штавише, они неће продати савезнику 48 борбених авиона нове генерације Ф-35. А Британцима су они очајнички потребни за њихов најновији носач авиона „Краљица Елизабета“. 

Гoст је подсетио чланове парламентарног одбора да САД деле са Британијом информације које је добила њихова обавештајна служба. Лондон такође могу лишити ове привилегије ако не одбије изградњу 5Г мреже засноване на технологији кинеске компаније „Хуавеј“. Сенатор је већ унео измене у амерички закон о тренутном буџету за одбрану. Оне подразумевају забрану распоређивања 48 авиона Ф-35 на британском тлу. 

И Трамп убеђује Џонсона у штетност Кине

А ако се незадовољство у Вашингтону повећа због понашања савезника, тада ће бити доведена у питање и судбина оних делова оружаних снага САД који су базирани у Британији већ деценијама. То су три ескадриле ловаца Ф-15, екипе пилота и земаљско особље авиона КЦ-135Р „Стратотанкер“. 

Аеродром у Вухану - Sputnik Србија
САД забрањују летове кинеских авио-компанија

Лист „Вор зон“ објашњава да Котон није усамљени борац. Иза њега стоји Бела кућа. Амерички председник Доналд Трамп лично је недавно убеђивао британског премијера Бориса Џонсона да Кинези својим технологијама поткопавају одбрамбене способности Запада.  

Према подацима агенције АП, део опреме неопходне за изградњу 5Г мреже кинеска компанија је већ испоручила и монтирала. Генерално, Лондон јој је дозволио да изгради 35 посто инфраструктуре неопходне за мрежу. Џонсонова одлука је наљутила Вашингтон, јер он верује да приватна кинеска компанија може да шпијунира западна средства комуникације, или их, по наређењу из Пекинга, једноставно може затворити. 

Узалудно убеђивање
Приче на ову тему, које је сенатор Котон поделио са британским парламентарцима, нису убедиле лабуристичку опозицију. Кевин Џонс, посланик Лабуристичке партије, присуствовао је састанку и рекао да је британска обавештајна служба Државни комуникациони штаб закључила да нема ризика за англоамеричке операције. Џонс је оптужио Американца да застрашивањем присиљава Велику Британију да промени своју политику.   

Стјуарт Мекдонал, посланик Шкотске националне странке, такође се успротивио госту. Према његовим речима, понашање Доналда Трампа не улива поверење у његову политику и акције усмерене против кинеске компаније.   

Америчка застава и лого кинеске фирме Хуавеј - Sputnik Србија
Амерички удар на „Хуавеј“: Нови хладни рат — због чипова

У разговору за „НГ“ Андреј Остаљски, независни новинар који ради у Британији је истакао: „Борис Џонсон је у тешком положају. Са једне стране, он не жели да ослаби „посебан однос“ САД и Британије. Поред тога, Трамп је подржао Џонсона у вези са проблемом брегзита. Са друге стране, Трамп је веома непопуларан код Британаца. Његове поступке одобравају само људи са екстремно десничарским ставом. А неповерење у Кину је такође порасло због чињенице да он жели да лиши Хонгконг аутономије која јој је дата пре много година на основу споразума са Британијом. Како влада да реагује? Неће ископавати стубове за 5Г мрежу који су већ постављени. Преостаје им само да балансирају, покушавајући да сачувају достојанство“, закључио је Остаљски. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала