Америчке полицајце уче да убијају хладнокрвно и без оклевања

© AP Photo / John MinchilloПротест у Њујорку
Протест у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
Један од најтраженијих инструктора америчких полицајаца учи агенте како да буду емоционално, духовно и психички спремни да убијају на послу. Дејвид Гросман, који већ две деценије одржава курсеве широм земље, објашњава да уз добру обуку „убиство и није велика ствар”.   

Књиге овог пензионисаног војника обавезно су штиво у школи ФБИ и многим полицијским академијама. Аутор учи полицајце својој доктрини коју је назвао Килологија (Killology) и подстиче полицајце да не презају од убистава, како у рату, тако и на улицама својих градова.  

„Тренинг ратника“ за хладнокрвно убијање 

„Шта раде предатори? Убијају. Само убица може да улови убицу”, рекао је Гросман на семинару који је снимио магазин „Њујоркер“ и додао „Ако нисте способни на овај корак, онда треба да потражите други посао”.   

На снимку који је направљен за потребе документарног филма „Не одупирите се”, Гросман пред салом пуном полицијских агената каже: „Године истраживања увериле су ме да ако се добро припремите, у већини случајева убиство и није велика ствар”. 

​Крег Аткинсон, редитељ овог филма, рекао је за часопис „Инсајдер“ да Гросман не уме да направи разлику између војника у рату и полицајаца који штите грађане: „За њега су Фалуџа и Фергусон једно те исто. И он полицајце види као војнике у првим редовима у одбрани од Ал Каиде”. Аутор филма додаје да су он и продуцент били запањени семинаром: „Наравно да нису сви полицајци лоши, али ако узмете добре полицајце и пошаљете их на тренинг за ратнике, врло брзо ћете се наћи у ситуацији у којој је сада цела Америка. Тренирање ратника је разлог број један за непотребна убиства од стране полиције”, каже Аткинсон, позивајући се на милитаризацију америчке полиције, која је актом Патриот уведена после терористичких напада 11. септембра 2001.  

„Инсајдер“ наводи да су Гросманови курсеви постали предмет полемике пошто је утврђено да је бар један од полицајаца-убица похађао контроверзни курс – агент који је без разлога усмртио Филанда Кастила у Минесоти 2016. године. Од тог тренутка неке полицијске станице отказале су наставу Гросмана и окренуле се мање агресивним методама. Ипак, полицијско насиље није утихнуло и са њим се Американци сусрећу и у градовима у којима су курсеви овог типа укинути. На пример, у Минеаполису, где је убијен Џорџ Флојд кога је полицајац удавио притискајући му главу коленом у земљу, курсеви за припрему „ратника” забрањени су прошле године. У овом граду у коме су одржани први протести после убиства Флојда, и који сада потресају целу земљу, према полицијској политици примене силе, притискање врата коленом дозвољена је мера за агенте који су прошли одговарајућу обуку. 

Протест Антифе у Портланду - Sputnik Србија
Разбијајте сад! „Антифа“ — оружје у рукама скривеног вође или савремени Робин Худ

Ратне доктрине, разлог полицијског насиља 

Ипак, ово не значи да је Дејвид Гросман остао без посла. На свом званичном сајту бивши војник наводи да је за последњих 20 година одржао курсеве у свих 50 америчких држава и да годишње и даље проводи око 300 дана на турнеји. Популарне семинаре плаћају директно локална одељења полиције.

Експерти наводе да су ратне доктрине уведене у полицијске редове само један од разлога полицијског насиља. Расна нетрпељивост и неједнакост већ вековима представљају опасност за припаднике „обојене Америке”. 

Према подацима „Вашингтон поста“, који од 2015. води своју статистику полицијских убистава, сваке године од руке агената у Америци погине по 1000 људи.  

Афроамериканци много су чешће жртве него њихови земљаци беле расе. Наиме, иако је половина убијених људи бела, процентуално црнаца гине 2,5 пута више, имајући у виду да представљају само 13 одсто америчке популације. Латиноамериканаца, процентуално, од полицијског насиља гине два пута више од белог становништва. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала