Европска унија позива Приштину да укине реципроцитет

© REUTERS / Yves HermanЗаставе испред седишта ЕУ у Бриселу
Заставе испред седишта ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Европска унија захтева да власти у Приштини преиспитају одлуку претходне владе Аљбина Куртија о реципроцитету, којом за робу без докумената на којима пише „Република Косово“ није дозвољен улазак на Косово, пише Љајми.нет.

Портпарол шефа спољне политике Европске уније Жозепа Бореља, Петер Стано, изјавио је да Приштина и Београд морају да се придржавају постигнутих споразума и позвао власти у Приштини да преиспитају одлуку о мерама реципроцитета, будући да се, према његовој оцени, Приштина и Београд, третирају као једнаки у дијалогу, преноси Танјуг, позивајући се на портал Љајми.

Аљбин Курти - Sputnik Србија
Какве је то нове перфидне мере увела Приштина против Срба?

Када је реч о дијалогу, Стано је навео да ће тај процес бити настављен чим се створе услови након пандемије, додајући да ЕУ дуго захтева наставак дијалога.

„Наши партнери врло добро знају и понављамо им да тренутни статус кво у дијалогу није нешто што нуди стабилност“, рекао је Стано.

Стано је додао да ЕУ остаје посвећена сарадњи са обе стране, како би разговори био настављени, али да је одговорност на Београду и Приштини да створе праве услове за наставак дијалога.

Одлука владе у Приштини о реципроцитету донета је 1. априла ове године и она је заменила стопостотне таксе на робу из централне Србије, које је претходна косовска влада увела у новембру 2018. године и због којих је дијалог између Београда и Приштине у прекиду.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала