Гујон: Литије у Црној Гори показују свим европским народима пут слободе

© Tanjug / Тања ВаличАрно Гујон
Арно Гујон - Sputnik Србија
Пратите нас
Вјерни народ у Црној Гори који учествује на литијама, показао је свима нама, не само Србима, већ цијелој Европи да хришћанство и даље живи и да то није ствар прошлости, него и садашњости и будућности, оцијенио је француски хуманитарац Арно Гујон.

Коментаришући стање у Црној Гори, Гујон је, током синоћ одржане интернет литије, казао да је по њему данас Српска православна црква најживља црква у Европи, те да су учесници литија показали да можемо да се боримо за будућност наше деце.

„Први пут у последње вријеме у Европи видимо толико људи који демонстрирају не ради сопственог интереса, материјалног, већ видимо да се народ бори за своје претке, за своју историју, за своју вјеру, за своју дјецу и потомке са жељом да потомци буду оно што су они данас, као што су њихови преци били, а то су православци и Срби и то је заиста задивљујуће, што показује да имате огромно срце“, истакао је Гујон и захвалио учесницима литија у Црној Гори зато што су, како је казао, „онакви какви јесу“.

Владика будимљанско - никшићки Јоаникије - Sputnik Србија
Владика Јоаникије: Чим буде могуће обновићемо литије /видео/

„Хвала што нећете да се одрекне своје вјере, свог идентитета, своје историје. Хвала што се борите за себе, за свој народ и показујете свим европским народима пут слободе, пут борбе за оно што јесмо и показујте да нисмо и да не треба да будемо само потрошачи и конзументи, него да можемо да живимо као народ и као заједница која је везана својом вером, традицијом и својим језиком. Хвала у име свих људи из Европе што сте нам показали храброст, како у Црној Гори, тако и на Косову и Метохији и да не постоје безнадежне ситуације. Увек треба имати наду. Као што Срби на Косову и Метохији имају наду, тако је и ви у Црној Гори имате и зато сам сигуран да ћете истрајати и на крају победити“, поручио је током свог гостовања у интернет литији хуманитарац Арно Гујон.

Он је истакао и да је лијепо видјети солидарност између Срба из Црне Горе и Срба са Косова и Метохије и додао да му је једна од најзанимљивијих активности била да се обезбиједи љетовање дјеци из српских енклава на црногорском приморју.

„Нажалост, ове године нећемо моћи због ситуације да их водимо, али то никад нећу заборавити, те тренутке и никад нећу заборавити када дијете које први пут уђе у море узвикне: ’Па море је слано!‘ То је тај доживљај. Не знам од чега ће бити сачињени њихови животи сутра, али знам да никад неће заборавити те тренутке кад су осетили први пут у животу укус мора“, истакао је Гујон.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала