Најмањи затвор на свету – за пијане возаче бицикала и трактора /фото/

© pixabayОстрво Сарк
Острво Сарк - Sputnik Србија
Пратите нас
Мајушни Сарк у склопу Каналских острва, најмањи је затвор на свету који још увек ради. Или, барем тако тврди локално становништво на овом југозападном острву у Ла Маншу који се простире на тек 5,45 квадратних километара у непосредној близини Нормандије.

Затвор има тек две ћелије без прозора, а изграђен је 1856. године за мање преступнике. Тачније, за оне чији се „злочин“ може казнити с максимално два дана затвора.

На пример, једна од првих затвореница у 19. веку била је собарица угледне даме с острва којој је украла шал.

Починиоце свих озбиљнијих злочина који изискују дужу затворску казну власти шаљу на оближње острво Гернзи, преноси ЦДМ.

​Иако на Сарку живи око 500 људи, два полицајца на острву тврде да имају изненађујуће много посла. Најчешће криминалне активности обухватају препродају дрога, насилне акте изазване пијанством или вожњу под утицајем опојних средстава.

Вожња аутомобилима забрањена је на Сарку, а проблематични део локалног становништва или повремених гостију под дејством алкохола углавном возе бицкле, тракторе и кочије са коњима.

Последњи „озбиљан“ злочин десио се 1990. године када је незапослени нуклеарни физичар из Француске по имену Андре Жардес дошао на острво с премисом да је он нови господар Сарка. Махао је полуаутоматским оружјем, али врло је брзо био свладан.

 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала