Признање за очување српског језика новинару Спутњика Урошу Бобићу

© SputnikНовинар Спутњика Урош Бобић - добитник награде за очување српског језика и неговање културе говора
Новинар Спутњика Урош Бобић - добитник награде за очување српског језика и неговање културе говора - Sputnik Србија
Пратите нас
Новинар Спутњика Урош Бобић добитник је овогодишње награде коју додељује Фонд „Бранислав Мане Шакић“ за очување српског језика и неговање културе говора у електронским медијима Србије, окружења и расејања. Специјално признање припало је Јапанки Фумико Такешита Кнежевић, правнику и заљубљенику у фолклор Источне Европе, а посебно Србије.

Међутим, како је саопштено, по први пут се уручење одличја одлаже за наредну годину, када ће истовремено бити обављено и за 2021, 5. јуна, на Шакићев рођендан, у Народној библиотеци Смедерево.

Урош Бобић је 23. лауреат и носилац Плакете. Бобић је новинар и заменик главног уредника радија Спутњик Србија, где ради од јануара 2015. године, тачније од самог почетка деловања овог руског медија на српском језику.

Завидна биографија добитника овогодишње Плакете Уроша Бобића указује на широку лепезу интересовања, чије је основно полазиште Факултет драмских уметности БУ, Радио-продукција, уз додатно образовање у Лондону, а пред микрофоном је, како каже, од средњошколских дана.

Професионалну опредељеност ка електронским медијима потврђује једанаестогодишњим радом у РТВ Б92 на пословима тонског сниматеља, радио и ТВ новинара и ТВ продуцента, да би потом 7 година био део српске редакције Би-Би-Сија у Лондону као радио-новинар и продуцент, и новинар и уредник сајта. Бележи и рад предавача на Факултету за медије и комуникације Универзитета Сингидунум, уз повремено бављење маркетиншким и продукцијским пословима.

У Радио Спутњику, који је ове године обележио 5 година успешног рада, учествује у организацији, осмишљавању и реализацији програма, проводећи значајан део времена пред микрофоном. Препознатљивог гласа, којим одмерено, јасно и са беспрекорном дикцијом, уз истанчан и изнивелисан осећај за садржај текста саопштава најважније вести, били су, како је саопштено, по мишљењу жирија, одлучујући у избору Уроша Бобића за овогодишњег носиоца 23. Плакете „Бранислав Мане Шакић“.

Специјално признање, 4. у низу, припало је Јапанки Фумико Такешита Кнежевић, правнику и заљубљенику у фолклор Источне Европе, а посебно Србије. Први пут је посећује 2000, да би од 2007. остала за стално, пронашавши смисао свог живота, поред стварања породице, и у српској традиционалној музици на хармоници и корепетиторском раду најпре у КУД-у „Талија“, а потом и „Градимиру“.

© Фото : SLADOLJEV_M - Ustupljeno SputnjikuФумико Такешита Кнежевић - добитница Специјалног признања Фонда „Бранислав Мане Шакић“
Признање за очување српског језика новинару Спутњика Урошу Бобићу - Sputnik Србија
Фумико Такешита Кнежевић - добитница Специјалног признања Фонда „Бранислав Мане Шакић“

Упорност, вођена жељом да научи језик, била је повод да основе српског почиње да стиче од 1999. године у Јапану, потом наставља учење у приватној школи у Београду, надограђујући знање кроз свакодневни разговор у свом окружењу. Уз напомену да се од странаца не очекује апсолутно познавање језика, ниво који је достигла Фумико је вредан пажње и одличја, што је жири својом одлуком и потврдио, наводе из Фонда „Бранислав Мане Шакић“.

Оно што карактерише све досадашње добитнике Специјалног признања странцима, а битан је разлог у одлучивању поред знања језика, јесте и њихова посвећеност стварању мостова између матице земље и Србије. Фумико Ташекита Кнежевић у исто време је и члан јапанско-српског дуа Фу-Го, и јапанског трија ЕН, промовишући у Јапану српску изворну народну музику, а у Србији јапанску.

Фонд и одличје „Бранислав Мане Шакић“ постоје од 1998. године у знак сећања на једног од првих спикера Радио Смедерева, који је својим радом током четврт века потврђивао неопходност очувања српског језика и неговања културе говора у електронским медијима. Признање, чији се носиоци непрекидно бирају већ 23 године, утолико је значајно и јединствено, јер сличне награде нису постојале ни у СФРЈ, ни у потоњим државама, закључно са Србијом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала