Пробијена лева цев тунела „Чортановци“: Следеће године од Београда до Новог Сада возом за пола сата

© Sputnik / Александар МилачићПробијање леве цеви тунела Чортановци
Пробијање леве цеви тунела Чортановци - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Лева цев тунела „Чортановци“, који се, заједно са вијадуктом, гради у оквиру пројекта брзе пруге између Београда и Будимпеште, пробијена је данас, на железничкој деоници Стара Пазова – Нови Сад, у договореном року.

Лева тунелска цев дуга је 1.156 метара, а изградња тунела „Чортановци“, обухвата две тунелске цеви, са по једним колосеком, укупне дужине 2.242 метра. Десна тунелска цев, дуга 1.086 метара, пробијена је 3. априла 2020. године, током ванредног стања у Србији.

Пробијање цеви у Чортановцима

Изградњу брзе пруге Стара Пазова – Нови Сад, укључујући и изградњу тунела и вијадукта „Чортановци“, изводи руска компанија „РЖД Интернешнел“.

Пробијању цеви присуствовали су министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, заменик директора огранка руске компаније „РЖД Интернешнел“ у Србији, Мансурбек Султанов, председник покрајинске владе Игор Мировић и нови директор „Инфраструктура железница Србије“ Небојша Шурлан.

© Фото : Александар Милачић Изградња треће деонице између Новог Сада и границе са Мађарском требало би да почне на јесен.
Пробијена лева цев тунела „Чортановци“: Следеће године од Београда до Новог Сада возом за пола сата - Sputnik Србија
Изградња треће деонице између Новог Сада и границе са Мађарском требало би да почне на јесен.

Од Београда до Новог Сада за пола сата

„Пробијена је и ова цев тунела. Следеће године ћемо возом ићи од Београда до Новог Сада, за највише 30 минута. Све време, и када је била епидемија и пре, а и данас, ово градилиште ради у три смене. Ово градилиште и руске железнице су пример како изгледају добра градилишта и како послују најбоље светске компаније“, истакла је Михајловић и додала да је срећна што на том градилишту, поред светских извођача, раде и српске компаније.

Kако је рекла, изградња треће деонице између Новог Сада и границе са Мађарском требало би да почне на јесен, а све железничке станице на траси брзе пруге биће нове.

Радови се завршавају пре рока

Заменик директора „РЖД Интернешнела“ у Србији Мансурбек Султанов оценио је да је пробијање леве цеви тунела врло битан догађај, јер ће брза пруга годинама служити будућим генерацијама.

© Sputnik / Александар МилачићДиректор руске компаније „РЖД интернешенел“ за Србију Мансурбек Султанов
Пробијена лева цев тунела „Чортановци“: Следеће године од Београда до Новог Сада возом за пола сата - Sputnik Србија
Директор руске компаније „РЖД интернешенел“ за Србију Мансурбек Султанов

„Нема потребе да данас говорим о бројкама, данима, непрестаном раду и проценту завршености. Већ смо рекли да радови теку како треба, завршавају се пре рока“,напоменуо је Султанов.

Председник покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је то најзахтевнија деоница, у чију изградњу су уложени велики напори и знање.

„Имаћемо привилегију да, међу првима, на будућој великој траси од Будимпеште, преко Суботице, Новог Сада, Београда, а касније, по плановима државе, и до југа Србије, путујемо великом брзином“, истакао је Мировић и додао да је тај пројекат од великог значаја за Србију, а посебно Војводину.

Изградња тунела и вијадукта „Чортановци“ почела је 11. августа 2017. године. Вредност пројекта је 337,6 милиона долара, а финансира се из руског кредита за модернизацију српских железница.

„РЖД Интернешнел“ обнавља школе

© Sputnik / Александар МилачићФискултурна сала ОШ „Јован Дучић“, реновирана у оквиру хуманитарног рада „РЖД интернешенел“
Пробијена лева цев тунела „Чортановци“: Следеће године од Београда до Новог Сада возом за пола сата - Sputnik Србија
Фискултурна сала ОШ „Јован Дучић“, реновирана у оквиру хуманитарног рада „РЖД интернешенел“

Пре пробијања леве цеви тунела, званичници су обишли и ОШ „Јован Дучић“ на Петроварадину, којој је компанија „РЖД Интернешнел“ донирала опрему за учионицу за информатику и реновирала фискултурну салу.

© Sputnik / Александар МилачићУ оквиру хуманитарног рада „РЖД интернешенел“ реновирана је и савремено опремљена учионица за информатику у ОШ „Јован Дучић“
Пробијена лева цев тунела „Чортановци“: Следеће године од Београда до Новог Сада возом за пола сата - Sputnik Србија
У оквиру хуманитарног рада „РЖД интернешенел“ реновирана је и савремено опремљена учионица за информатику у ОШ „Јован Дучић“

„’РЖД Интернешнел‘ је реновирала пет школа широм Србије. То је врло друштвено-одговорна фирма с којом ћемо, с великим задовољством, наставити сарадњу“, изјавила је Михајловић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала