Србија опет између чекића и наковња - Косова и нових западних притисака

© Sputnik / Александар МилачићЕвропска унија и Америка
Европска унија и Америка - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић у праву је када каже да нас очекују велики притисци по питању решавања косовског проблема, јер ће Србија буквално бити између „чекића и наковња“, односно, мораће на неки начин да се опредељује између одбране националних интереса и економског просперитета државе.

Ово је сагласан став саговорника Спутњика др Слободана Зечевића иа Института за европске студије и бившег дипломате Зорана Миливојевића када је реч о даљем току косовских преговора и изазова који нас чекају у решавању овог питања.

На питање, чиме то сада Запад, притиснут масом својих проблема, може да нас уцени, Зечевић подсећа на чињеницу да Србија са ЕУ има 70 одсто економске размене. Дакле, свако одбијање решења које нам буде понуђено за Косово, а ми га одбијемо, може да има за последицу - економске санкције.

Србија пред новим притисцима због Косова

„Америка има моћ да прекине све привредне токове и да у некој форми санкција утиче на друге државе, осим Русије и Кине, да прекину привредну сарадњу са неком земљом. Дакле, у том економском смислу, они би и те како могли да нас притискају ако буду хтели,“ каже др Зечевић. 

Западна визија јесте да нас полако интегришу у Европу, на неки начин, али пре тога очекују да проблем Косова буде решен, и то на начин на који они хоће.

„Они нама за сада прете само тиме да ће нас успорити у процесу евроинтегарција, што је већ урађено, на крају крајева. То се одражава на наш економски развој. За сада нема конкретних претњи санцијама, али опасност постоји. Она се највише крије у евентуалном координираном наступу  ЕУ и Америке који је могућ. А до тога би дошло ако се они договоре око неког заједничког решења које би покушали да нам наметну. После би тек уследиле претње, ако то одбијемо. И онда би могло да дође до ескалације,“ напомиње др Зечевић.

Савим је сигурно да наша ситуација није лака, али у корист нам иде то што се Кина издигла као економска сила, као и Русија, тако да Запад, сматра наш саговорник, не може да нам прети баш у оној мери како су то могли девдесетих година.

То што су се ствари донекле измениле и у самој ЕУ али и Америци, бар у актуелнојј адмнистрацији, додаје Миливојевић, не мења чињеницу да и једна и друга страна од нас очекују -  признање Косова.

Опасан спој ЕУ и Америке

„У том смислу треба очекивати офанзиван наступ обе стране. Када јер реч о Америци савим је сигурно да ће убрзо Ричард Гренел затражити настваа дијалога у коме ће он наставити са коцептом који је већ започео – економским пакетом. Нараво, под притиском да се косовско питање што пре могуће реши, односно за време Трамповог мандата,“ каже Миливојевић.

Када причамо о ЕУ јасно је да је Косово кључно питање за решевање свеобухватног питања за регион такозваног Западног Блакана, који је у непосредном геостратешком интересу ЕУ.

„Без решења косовског питања не може се разговарати о региону. Овај регион је за ЕУ постао важан и због тога што би ЕУ преко њега да се врати на глобалну сцену као играч и да реши неке своје геоплитичке позиције везано за односе са Русијом, али и за трансатланске односе,“ додаје саговорник Спутњика.  

Миловојевић подсећа и да је европски посредник у дијалогу Мирослав Лајчак најавио да је март идуће године, када му истиче мандат, неки рок када он и ЕУ очекују да питање Косова буде завршено.

„Стратешки циљ српске политике јесте ЕУ, али такав став искључује се, ако се одбије план за Косово који јој се буде понудио“, објашњава Миливојевић.            

ЕУ ће морати да нађе механизам

Другим речима, додаје он, призање Косова које од нас на Западу траже, коси са намером да уђемо у ЕУ, с обзиром да ми имао став да нећемо признати Косово.

Како ће Србија избећи да се опредељује о тим стварима, сада је тешко рећи, каже Миливојевић који сматра да за сада не постоје услови да се званични став Београда промени, и да се Косово призна.

„Мислим да ми не би требало да се одлучујемо између Косова и ЕУ. Уколико ЕУ има интерса за овај регион и за Србију мораће да уважи и српске интерсесе и став да није могуће условити Србију искључивим признањем Косова. Према томе, не ради се само о томе да Србија мора да се ломи на овом питању већ и друга страна. ЕУ мора да сагледа јасно шта је њен геополитички интерес, мораће да се нађе механизам који ће уважити наше интерсе и који неће подразумевати ову врсту искључивости да је признање Косова једини услов да се разговара о уласку Србије у ЕУ,“ закључује Миливојевић.    

Вучић је, иначе, истакао да ће у процесу који следи око Косова, Србија морати да се пита, и додао да немамо примедбе на разговоре које смо имали у ЕУ, као и у разговорима са Гренелом.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала