Број заражених од короне у свету расте брже него икада до сада

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПацијенти и лекар у одељењу за интензивну негу
Пацијенти и лекар у одељењу за интензивну негу - Sputnik Србија
Пратите нас
Број нових случајева КОВИД-19 у свету расте брже него икада до сада, и гледајући седмични просек, дневно се повећава за више од 100.000.

Док у априлу број новозаражених у једном дану никада није достигао 100.000, од 21. маја дневни пораст био је нижи од те бројке само у пет наврата, а 3. јуна је достигао 130.400, наводи Танјуг.

Ова појава се делом може приписати чињеници да су капацитети тестирања знатно проширени, што ипак није свуда случај, па и даље није могуће пружити јасну слику за сваку земљу.

Многе од држава које су на почетку биле тешко погођене, као што су Кина, САД, Велика Британија, Италија, Шпанија и Француска, сада бележе пад епидемије, али се чини да се ширење заразе и даље убрзава у многим земљама, нарочито у Јужној Америци, Африци и на Блиском истоку.

У Либији, Ираку, Уганди, Мозамбику и на Хаитију, број познатих случајева сваке седмице се удвостручује, а у Бразилу, Индији, Чилеу, Колумбији и Јужноафричкој Републици то се дешава на сваке две недеље.

Светска здравствена организација упозорила је да се највећи раст броја случајева и даље бележи на америчком континенту, где је дневни пораст већ недељама већи од укупног у осталим деловима света.

Примера ради, Бразил је у четвртак забележио више од 30.000 нових случајева заразе и 1.457 смртних исхода, па је укупан број заражених у тој земљи достигао готово 615.000, а број преминулих премашио 34.000.

По статистици, лошије стоје само САД, где је укупно регистровано нешто испод 1,9 милиона случајева заразе и 108.211 смртних исхода, а дневни пораст броја инфицираних према седмичном просеку сада износи око 21.000, а број умрлих 942.

После ублажавања рестриктивних мера, групе новозаражених појављују се у једном броју земаља у којима је врхунац епидемије већ прошао, као што су Јужна Кореја, Немачка и Кина, па постоји страх од другог таласа пандемије.

Према збирној статистици власти 214 земаља и територија широм света, број потврђених случајева КОВИД-19 од децембра износи око 6,6 милиона, док је број умрлих 391.000 људи.

Северна Македонија у проблемима

У Северној Македонији су преминула још два пацијента са вирусом корона и регистровано је 125 нових случајева заразе, објавио је министар здравља Венко Филипче.

Он је на Фејсбуку написао да је тако укупан број умрлих од ковида 19 порастао на 151, а број дијагностикованих случајева од почетка епидемије на 2.915.

Институт за јавно здравље Северне Македоније је регистровао још осам пацијента који су оздравили и број излечених је повећан на 1.640, а активних случајева је 1.124, навео је Филипче.

У претходна 24 сата урађено је 1.085, а од почетка епидемиије укупно 35.471 тестова на вирус корона.

Прочитајте још: 

Премијерка се огласила поводом могућности одлагања избора у Србији 

Лукашенко позива грађане: Ваш задатак је да победите више пандемија одједном

Вирусом корона заражене још 74 особе, преминула једна

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала