Министар се изјаснио о избацивању поезије Десанке Максимовић из средње школе

© Sputnik / Радоје ПантовићМинистар Младен Шарчевић
Министар Младен Шарчевић - Sputnik Србија
Пратите нас
Одлука Завода за унапређивање образовања и васпитања да из трећег разреда средње школе искључи избор из поезије Десанке Максимовић, а из четвртог - чувену збирку велике песникиње „Тражим помиловање“, није коначна, казао је министар просвете Младен Шарчевић.

Шарчевић је додао да Министарство неће дозволити да се ни на који начин смањи учешће Десанке Максимовић у оквиру програма наставе предмета Српски језик и књижевност.

Како је истакао, ради се о покушају Завода да се преорганизује оно што Десанка Максимовић има у школском систему, али оно што је важно истаћи да је све у процедури и радној верзији.

Десанка Максимовић  - Sputnik Србија
Матија о избацивању Десанке из гимназије: Већу пропаст не могу замислити

„Сигурно као министар нећу дозволити да буде смањен, него се залажем да се апсолутно њено учешће у школском програму повећа, не само ње, већ и других великих песника. Ову моју одлуку сам пренео и Заводу и Савету“, казао је министар за Танјуг.

Како је објаснио, процедура је да предлог Завода иде Националном просветном савету на даљу процену.

„Завод је стручно тело, њихове комисије када донесу одлуку даље предлог шаљу саветодавном телу, које мора да донесе одлуку о прихватању или неприхватању. У Националном просветном савету седи струка и стручна друштва која када дају на усвајање предлог,  ја могу да реагујем”, објаснио је Шарчевић.

 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала