Нови систем кажњавања за непрописно паркирање – нова главобоља за грађане

CC0 / Pixabay / Половни аутомобили
Половни аутомобили - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Измена Одлуке о јавним паркиралиштима донела је нови систем кажњавања непрописног паркирања у Београду, чија је сврха да подигне културу паркирања на виши ниво. Иако циљ има смисла, експерти примећују да средства имају мане које грађанима могу да представљају само додатну главобољу.

Скупштина града Београда изменила је у петак 29. маја Одлуку о јавним паркиралиштима, по којој се казне за непрописно паркирање убудуће неће остављати испод брисача, већ ће стизати директно на кућну адресу, заједно са доказом о томе. У проверавању паркиралишта радницима „Паркинг сервиса“ придружиће се и комунални милицајци, са посебно опремљеним возилима за ту сврху.

Нови систем кажњавања непрописног паркирања

Комунална милиција кретаће се возилима са посебном опремом за снимање, путем које ће контролисати паркиралишта и бележити непрописно остављање возила. У случају недозвољеног паркирања, садржај тог снимка слаће се на кућну адресу као доказ, заједно са уплатницом.

Плаћање паркинга мораће да се обави одмах по паркирању возила, путем СМС-а, апликације или куповином електронске паркинг карте, како би се кажњавање избегло.

Како је градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић изјавио, доношењем измена Одлуке о јавним паркиралиштима створени су предуслови да се систем наплате и контроле паркирања у Београду значајно унапреди, јер се по угледу на велике европске градове пружа могућност електронске наплате и контроле паркирања увођењем најсавременијих технологија.

„Применом савремених технолошких решења, грађанима и посетиоцима Београда се пружају квалитетније услуге паркирања на јавним паркиралиштима, врши боље одржавање комуналног реда, даје допринос подизању саобраћајне културе на ниво примерен европским метрополама и изградњи и промоцији града Београда као ’паметног града‘ и унапређује пословање предузећа као вршиоца комуналне делатности“, објаснио је Рафаиловић.

„Рупе“ у систему

Директор Комитета за безбедност саобраћаја Дамир Окановић истакао је за Спутњик да прво треба направити разлику између комуналног прекршаја и недозвољеног паркирања, јер је паркирање на обележеној површини услуга коју пружа јавно предузеће за паркирање.

Он се слаже с тим да проблем са непрописним паркирањем и заустављањем у Београду постоји и сматра да несавесни возачи треба да буду кажњени, али напомиње да систем не би требало да буде такав да санкционише оне који су савесни, што је у овом случају могуће.

© Sputnik / Владимир СударСистем не би требало да буде такав да санкционише оне који су савесни, што је у овом случају могуће
Нови систем кажњавања за непрописно паркирање – нова главобоља за грађане - Sputnik Србија
Систем не би требало да буде такав да санкционише оне који су савесни, што је у овом случају могуће
„Поставља се питање шта се дешава ако је возило, чији се возач припрема се да га напусти и тада плати паркинг услугу, заустављено на паркинг месту, а у том тренутку возило које снима прође? Систем је такав да не евидентира да је возач у возилу, а онда Вам стигне на наплату услуга коју нисте ни стигли да платите, јер у том тренутку нисте напустили возило“, предочава нам проблем Окановић.

Он истиче да су површине које нису намењене за саобраћај у домену рада комуналне милиције, али и указује на то да су прекршаји за заустављање и паркирање на саобраћајним површинама у надлежности саобраћајне полиције.

„Ту може да се постави питање да ли то возило које аутоматски евидентира прекршаје има право да поступа у случајевима када су возила у саобраћајном прекршају, а не у комуналном“, сматра Окановић и додаје да ће се, највероватније, путем судских поступака, практично утврдити колико је све то у складу са Законом.

Казне добијају власници регистровани у МУП-у

Још један камен спотицања за систем је то што ће се казне за непрописно паркирање, као и до сада, уручивати на кућну адресу особе на чије се име возило води у регистру МУП-а. То значи да ће сви они, који нису пренели власништво у МУП-у, већ продали возило само са пуномоћјем за управљање, добијати казне оних којима су возило продали.

Паркирање - Sputnik Србија
Паркирање: Како то раде у Кини

Окановић истиче да продавање возила без преноса власништва у МУП-у иначе може да донесе много веће проблеме од казни за паркирање, попут тог да може да се догоди да ћете на суду морати да докажете да нисте изазвали саобраћајну незгоду, у којој нисте ни учествовали.

Додатни проблем у функционисању постојећег система представља то што промену власништва након продаје, по прописима, може да тражи само купац возила, па Окановић саветује да се приликом сваке продаје састави и овери уговор о томе.

„Било је ситуација да људи у очају кажу да ће скинути таблице са аутомобила када га буду видели у граду, јер им човек коме су га продали прави проблеме. Онда добије одговор да је то кривично дело, зато што тај ауто више није његов, већ купчев, па не сме да му скида таблице нити врши било какву радњу у вези са возилом“, предочава Окановић.
Попусти на плаћање казне – ствар пружаоца услуге

По Закону о прекршајима, казна са фиксним износом може да се регулиште и тако што се у року од осам дана уплати половина износа. Пошто је коришћење паркинг места услуга, Окановић каже да непрописно паркирање није у домену прекршаја, већ коришћења услуга, што значи да правила могу да буду другачија.

„Наплата паркирања у Београду и свим осталим градовима је комунална услуга, па онај ко пружа услугу одлучује да ли ће својим потрошачима пружити неки попуст или не“, објашњава Окановић.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала