Од 15. јуна неограничен број покушаја вантелесне оплодње: Новине које ће обрадовати многе парове

© Flickr / lunar causticЕмбрион
Ембрион - Sputnik Србија
Пратите нас
После укидања ванредног стања у Србији, Комисије за вантелесну оплодњу поново раде, а уведене су и новине које је максимално олакшавају целокупну процедуру.

Сваки шести пар у Србији не може да се оствари у улози родитеља, па је многе обрадовала вест да се поново могу пријавити за вантелесну оплодњу о трошку државе, а након паузе због епидемије корона вируса.

Проф. др Сања Радојевић Шкодрић, директорка РФЗО, каже да су права проширена, а да је целокупна процедура, у смислу администрације, максимално олакшана, преносе „Новости“.

„Да бисмо надокнадили време, уместо две, увели смо само једну комисију, а комисија ће се обављати у клиникама за гинекологију свих клиничких центара. Парови ће на овај начин, на једном месту, моћи све да заврше“ каже Радојевић Шкодрић.

Упитана који су критеријуми за вантелесну оплодњу она је навела да уместо 42 године, колико је досад био критеријум, граница је померена на 43.

Она је објаснила да је у свету према овом критеријуму испред нас једино Израел, где је граница 45 година.

Каже да БМИ (Боди Мас Индекс) треба да је 25, као и да је функција јајника очувана, а да су „све друге могућности исцрпљене“.

„Сада су ти критеријуми проширени максимално. Дакле, од 15. јуна граница ће бити подигнута на 43 године, а на предлог председника Александра Вучића омогућићемо паровима неограничен број покушаја, уколико за то постоје репродуктивни потенцијали по оцени експерата“, каже др Шкодрић, преноси Пинк.

Подсећа да је прошле године уведена могућност замрзавања до 6 ембриона, да је број покушаја повећан са 3 на шест, а да парови који већ имају једно дете из првог поступка вантелесне оплодње, могу да о трошку државе аплицирају и за друго дете, и то са три додатна покушаја.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала