Програми за гимназије без дела Десанке Максимовић већ објављени у Просветном гласнику

CC BY-SA 3.0 / B.Milakara/Wikipedia / Десанка Максимовић
Десанка Максимовић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Програми српског језика и књижевности за трећи и четврти разред гимназије, у којима нема дела Десанке Максимовић су већ објављени у Просветном гласнику од 2. јуна, а правилник у коме се они налазе је потписао министар просвете Младен Шарчевић 27. априла.

Претходно се још прошле године о тим програмима изјашњавао Национални просветни савет и никаквих примедби на то што су изостављена дела наше познате песникиње није било, потврдили су Данасу поједини чланови НПС-а.

Сада, међутим, сви тврде да са целом причом немају ништа и одговорност пребацују на Комисију за српски језик и књижевност коју је формирао Завод за унапређивање образовања и васпитања, а која је само сачинила предлог, имајући своје образложење зашто су изостављена дела Десанке Максимовић из гимназијских програма књижевности.

Координаторка комисије Дејана Милијић Субић потврдила је да јој цео дан стижу претње и увреде, а на мети критика се, према нашим сазнањима нашао и први човек Завода за унапређивање образовања и васпитања Златко Грушановић.

Министар просвете, међутим, каже да „одлука Завода за унапређивање образовања и васпитања да из трећег разреда средње школе искључи избор из поезије Десанке Максимовић, а из четвртог чувена збирка велике песникиње „Тражим помиловање“, није коначна.

Он је истакао да Министарство неће дозволити да се ни на који начин смањи учешће Десанке Маскимовић у оквиру програма наставе предмета српски језик и књижевност. Како је истакао, ради се о покушају Завода да се преорганизује оно што Десанка Максимовић има у школском систему, али оно што је важно истаћи да је све у процедури и радној верзији.

Премијерка Ана Брнабић коментарисала је на Твитеру овај случај. Она је написала: „Никада се Десанка Максимовић неће избацивати из образовног система Србије. Никада. Тачка.“

Јасна Јанковић, председица Уније синдиката просветних радника, која је чланица Националног просветног савета каже за Данас да се НПС о програмима за трећи и четврти разред гимназије изјашњавао још у новембру прошле године и да су они прихваћени, те да се ниједног тренутка није говорило о Десанки Максимовић.

Прочитајте још: 

Матија о избацивању Десанке из гимназије: Већу пропаст не могу замислити 

Министар се изјаснио о избацивању поезије Десанке Максимовић из средње школе

Ана Брнабић: Никада Десанку неће избацити из лектире!

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала