Прст у око Трампу: Градоначелница назвала улицу која гледа на Белу кућу по протесту /видео/

© AP Photo / Alex BrandonБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија
Пратите нас
Градоначелница Вашингтона Мјуриел Баузер гурнула је прст у око председнику Доналду Трампу – променила је име улице која гледа директно на Белу кући и назвала је по протесту „Black live matters“.

Не само да је име некадашње 16. северозападне улице, која се завршава директно испред Лафајет парка и главног улаза у Белу кућу, резиденцију америчког председника, променила у „Black live matters“, већ је организовала и да се огромним словима тај слоган протеста напише по асфалту улице, преноси „Вашингтон пост“.

Градски званичници саопштили су да је ова акција посвећена Џорџу Флојду, Афроамериканцу преминулом током хапшења, али и као подршка демонстрантима који траже измене закона у поступању полиције.

​Акција Баузерове, која је члан Демократске партије, заправо је наставак њеног ранијег сукоба са америчким председником Доналдом Трампом.

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаГлавни улаз у Белу кућу гледа на улицу чије име је промењено у част протеста
Прст у око Трампу: Градоначелница назвала улицу која гледа на Белу кућу по протесту /видео/ - Sputnik Србија
Главни улаз у Белу кућу гледа на улицу чије име је промењено у част протеста

„Постојало је несагласје око тога чије су улице Вашингтона. Градоначелница је хтела да стави јасно до знања чије су улице и да ода почаст мирним демонстрантима“, рекао је Џон Фалкичио, шеф кабинета градоначелнице.

​Баузерова се противила распоређивању јаких полицијских и снага Националне гарде у Вашингтону због протеста, али је Трампова администрација одбила њене молбе и довела војску и полицију у Вашингтон.

© Фото : Јавно власништвоМјуриел Баузер, градоначелница Вашингтона
Прст у око Трампу: Градоначелница назвала улицу која гледа на Белу кућу по протесту /видео/ - Sputnik Србија
Мјуриел Баузер, градоначелница Вашингтона

Међутим, вашингтонски огранак организације „Black live matters“ критиковао је градоначелницу, речима да им није потребна улица, већ да градске власти смање буџет за полицију и да инвестирају у заједницу.

Потез градоначелнице подржали су на друштвеним мрежама многи познати Афроамериканци.

Њене твитове о преименовању улице ретвитовали су, између осталог, познати музичар Ајс Кјуб и кошаркаш Леброн Џејмс.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала