Русија: Највећа војна активност НАТО-а око Дана победе

© AP Photo / Visar KryeziuНАТО војска
НАТО војска - Sputnik Србија
Пратите нас
Војна активност НАТО-а се не прекида ─ штавише, посебна активност се примећује у време празновања 75. годишњице победе у Другом светском рату, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко.
„Није никаква тајна да су вежбе НАТО-а, на пример ‘Бранилац Европе’, највеће вежбе последњих година, биле изграђене по обрасцу хладног рата и испланиране тако да је врхунац војне активности био око 9. маја. То је чињеница“, истакао је Грушко.

Заменик министра је додао да НАТО одржава војне вежбе без прекида ─ „једне се заврше, друге почну“.

Поред тога, настављају се извиђачки летови, а посебна активност се бележи у балтичком региону и на Црном мору, док су недавно амерички бродови упловили у Баренцово море, подсетио је Грушко.

„Активност НАТО-а је, као и пре, висока. Како ситуација са пандемијом буде боља, тако ће, очигледно, активност само расти“, закључио је Грушко.

Војне вежбе „Бранилац Европе 2020“ одржаване су на територији Немачке, Пољске и балтичких земаља. Првобитно је планирано да у вежбама учествује 37.000 војника, од чега је 20.000 требало да стигне из Сједињених Америчких Држава. Међутим, због пандемије вируса корона, планови су кориговани.

Русија је предлагала НАТО-у да одустане од војних вежби у време пандемије, али је Алијанса одбила такав предлог.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала