Од Беле куће до Голден гејта: Хиљаде Американаца марширало улицама /видео/

© Sputnik / Artur GabdrahmanovПротести у Вашингтону, демонстранти испред полицијског кордона
Протести у Вашингтону, демонстранти испред полицијског кордона - Sputnik Србија
Пратите нас
Хиљаде демонстраната преплавило је улице, тргове и мостове у градовима широм Америке на протестима због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда. Протести су одржани у Чикагу, Вашингтону, Њујорку, Сан Франциску, Филаделфији.

Хиљаде демонстраната окупило се у суботу на масовном протесту против полицијске бруталности и расизма у Вашингтону.

Демонстранти су дошли из свих крајева САД на скуп против расизма и полицијске бруталности, а придружила им се и градоначелница Мјуриел Баусер која је раније затражила од председника Доналда Трампа да повуче војску из града.

„Треба да гледамо шта се дешава у Вашингтону зато што не желимо да федерална влада уради другим Американцима“, рекла је она шетајући са демонстрантима.

На путу ка 19. улици која води до Беле куће, а коју је градоначелница Вашингтона у петак преименовала у улицу „Црни животи су битни“, демонстранти су застали и клечали четири минута одајући и на тај начин пошту Џорџу Флојду, преноси Танјуг, позивајући се на Си-Ен-Ен.

​До поднева по локалном времену код Линколновог споменика окупило се око 3.000 људи, а исто толико је и код Беле куће, саопштила је полиција. Друга група била је код зграде Конгреса. Организатори су повели колоне у марш улицама око Беле куће, а аутомобили који су пролазили трубили су у знак подршке демонстрантима.

​Становници Њујорка су сатима марширали све до Бруклинског моста, носећи транспаренте са натписом: „Нема правде, нема мира“, као и позивом да се обустави финансирање полиције.

​Протести су одржани и у Сан Франциску, где су демонстранти делимично блокирали мост Голден гејт.

У Филаделфији се на протестима код Музеја уметности окупио велики број људи који су узвикивали: „Црни животи вреде“.

​Подсетимо, Флојд је преминуо 25. маја у Минеаполису пошто му је полицајац током акције привођења скоро девет минута коленом притискао врат.

Протести који су почели у Америци након убиства Џорџа Флојда раширили су се по целом свету.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала