Српски рецепт за успех: „Нађеш начин“, изађеш на терен и – победиш /видео/

CC0 / pixabay / Кош
Кош - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Чувена је реплика из филма „Небеска удица“, када Каја, кога тумачи славни Небојша Глоговац, објашњава свом сину како се постаје шампион: „Шампион се постаје тако што изађеш на терен кад је најтеже, и победиш“. Ретко која реченица тако добро може да дефинише успех, било да је реч о предузетништву или неком другом животном пољу.

Пандемија вируса корона се осетила на сваком меридијану планете. За сада, срећом, није дошло до апокалиптичног сценарија, али живот је глобално учињен тежим. Недостатак слободе кретања, затварање граница, страх од невидљивог непријатеља - натерали су чак и неустрашиве да се запитају за будућност.

Економска криза у месецима који су пред нама је неминовност. Међутим, препознавање могућности онлајн продаје, захваљујући великом доприносу интернета као савезника трговаца, допринело је да се кризни период лакше преброди. „Камелеонски закон“ адаптације у природи, потпуно је аналоган опстанку у пословању. Предузетници који су своје бизнисе прилагодили постојећим околностима су успели да зараде и више него раније.

Новац - Sputnik Србија
Није свима криза: Најбогатији људи на свету постали још богатији

Глобализован свет - глобални и проблеми. Међутим, највише страда локална заједница, док на прву „лопту“ волшебан, али заправо логичан начин, најбогатији - профитирају. Мали предузетници и локални бизниси могу лакше да се адаптирају од великих компанија, али су први на удару кризе, и како њихови „џепови“ осете кризу у првом моменту, тако ће и држава осетити у другом таласу. Где су ти локални предузетници и како стоји Србија у времену кризе?

Друга теза успеха, после оне како се постаје шампион, једноставна је и врло често примењивана на нашем поднебљу: Нађеш начин. Описује моменат када нам „ветрови живота“ нису баш наклоњени и када нас „шибају“ у прса. Уједно, то је једна од оних реченица захваљујући којој смо и опстали током многих историјских недаћа. Друго је питање да ли су нам једра увек била подешена у добром смеру у односу на правац ветра и како се носимо са „буром“ на светском тржишту знања и технологије.

Како то да смо дошли у ситуацију да нам недостају и програмери и грађевинари и хоће ли се у наредних 10 година креативним образовним системом, а под „креативним“ сигурно се не подразумева избацивање Десанке Максимовић из лектире, смањити недостаци у појединим браншама?

Какве послове будућности креирамо и да ли ћемо се базирати на економији знања - питања су од чијих ће одговора зависити да ли ће Србија постати „Мерлин Монро“ земља - споља све делује лепо и привлачно, а када се мало загребе види се да су најпродаванија роба цигарете и лекови за смирење... Лопта је у нашим рукама, време на семафору нам није савезник, али и даље важи принцип да побеђују само они који изађу на терен кад је најтеже и који нађу начин. То је разлика између шампиона и оних који остају иза њега у трци. Шампион, када је притеран уза зид, игра најбоље и то је оно где смо се истицали у историји, барем када је реч о спорту…

О теми предузетништва, из сопственог примера, о борби за опстанак малих бизниса након короне и сличностима између професионалних спортиста и предузетника у емисији „Технограм” говорио је Иван Минић, оснивач подкаста „Pojacalo.rs“. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала