Стогодишњак из Никшића, најстарији комуниста у Црној Гори подржао Цркву и одбрану светиња

© Фото : Приватна архиваСтогодишњак из Никшића, Данило Миљанић најстарији комуниста у Црној Гори подржао Цркву и одбрану светиња
Стогодишњак из Никшића, Данило Миљанић најстарији комуниста у Црној Гори подржао Цркву и одбрану светиња - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Подршку литијама и Српској православној цркви у одбрани светиња дао је и Данило Миљанић рођен 1920. године у Бањанима.

Миљанић је подофицирску школу завршио у Билећи, учесник је Народноослободилачког рата током којег је био одликован медаљом за храброст.

„И ја бих ишао на литије. И био са народом, са омладином и физичким присуством дао подршку одбрани светиња, да сам у могућности“, каже стогодишњи Данило Миљанић из Никшића, који је од своје партије добио плакету „Најстарији комуниста у Црној Гори“.

“И даље сам комуниста. Још увек редовно плаћам и чланарину својој партији али се посете црквама и свог православног имена никада нисам одрекао. Сем тога, посећивао сам и џамије и катедрале. Уважавам све вере“, наводи Миљанић, објављено је на сајту Митрополије црногорско-приморске.

Он је рекао да се за време комунизма у многим сегментима живота живело боље и безбедније, али је, како каже, било и грешака.

„Било је негативног односа одређених комуниста према цркви али лично нисам био за то, нити дио тога. Црква и традиција треба да се поштују“, каже Данило.

О актуелној ситуацији која је резултат усвајања спорног закона, он сматра да није добра, а за намере власти у односу на СПЦ и црквену имовину, каже да то није начин на који се ствари могу ваљано регулисати.

„Прво, то су старе цркве и манастири, не могу их присвајати они који их нису ни подизали. Рецимо, манастир Морача саграђен је 1252. године. Немањићи тај манастир нису отели него подигли и саградили. А друго, сви смо у ове цркве и манастире улазили. Многи су се у овој Цркви и крстили, а сада измишљају другу цркву. Црква је једна за све“, констатује он.

Подршка племенику из Бањана – владици Јоаникију

Поводом притварања владике Јоаникија и осталих свештеника, Данило каже да је то недопустиво и да пружа пуну подршку свом племенику из Бањана.

Данило сматра да је са владиком било довољно разговарати, а не хапсити га. Посебно га је, како каже, непријатно изненадило то што је тужилац, који му је одредио притвор, пореклом из Рудина.

„Јоаникије је заслужио достојанственији однос у сваком случају. Његово хапшење је срамно и недопустиво. Пружам пуну подршку честитом владици“, категоричан је стогодишњи Миљанић.

Свему реченоме подршком се придружила и бака Стојанка, Данилова супруга са којом је 70 година у браку и са којом има троје деце, те велики број унучади и праунучади.

„Обоје подржавамо владику Јоаникија. Од малена сам васпитавана да се Црква поштује. И лично делим вредности које Црква баштини, посебно помоћ немоћнима и подршка сиромашнима“, каже Стојанка, која је редован донатор цркви у свом крају Штедиму.

То не сматра неким посебно великим делом, већ саставним делом свог васпитања.

Никада против Цркве. Туђе се поштује, а од свога Сунце грије. Тако су моји учили мене и то сам ја пренијела на своју дјецу“, закључује она.

А да вредности о којима говоре ово двоје сведока времена, трају и живе кроз генерације, сликовито описује и чињеница, да њихов трогодишњи праунук, када год види литије, излази на балкон и одушевљено пева: „Не дамо светиње!

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала