Украјина машта о статусу патријаршије за расколничку цркву

© Sputnik / СтрингерПоглавар "нове цркве" у Украјини Епифаниј Думенко
Поглавар нове цркве у Украјини Епифаниј Думенко - Sputnik Србија
Пратите нас
Заједничким трудом и уз благослов Васељенске патријаршије Православна црква Украјине ће добити статус патријаршије, саопштио је митрополит расколничке цркве Епифаније Думенко у честитки у част 30. годишњице одржавања „Свеукрајинског сабора“ Украјинске аутокефалне православне цркве (расколничка структура, сада део Православне цркве Украјине).
„Општеукрајински сабор из 1990. године – један је од историјских корака ка пуној независности наше Православне цркве. Након вековног духовнох ропства, вековне непрекидне борбе за своју цркву, више од 700 делегата из целе Украјине једнодушно је прогласило: Аутокефална црква је била и биће!“, написао је Думенко на фејсбуку.

Он је додао да верује да ће, како је добијен томос од Васељенске патријаршије, „за шта су се бориле генерације украјинских православаца, заједничким трудом и благословом мајке-цркве (Цариграда) бити добијен и статус патријаршије за ПЦУ“, нагласио је Епифаније.

Подсетимо, након „ујединитељског сабора“ који је 15. децембра 2018. године одржан у Кијеву, у Украјини је објављено стварање украјинске аутокефалне цркве за чијег је поглавара изабран Епифаније Думенко.

Крајем 2018. године, на иницијативу тадашњих украјинских власти и Цариградске патријаршије, формирана је расколничка структура — такозвана „Православна црква Украјине“. У јануару 2019. године неканонска црквена структура је добила томос о аутокефалности од цариградског патријарха Вартоломеја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала