„За дом спремни“ ориће се Марибором, Срби у Словенији шокирани

© Tanjug / foto HINA / Tomislav PAVLEKМарко Перковић Томпсон у Книну
Марко Перковић Томпсон у Книну - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Министарство унутрашњих послова Словеније поништило је забрану за концерт контроверзног хрватског певача Марка Перковића Томпсона у Марибору, а ту одлуку осудио је Савез Срба Словеније, али и поједини словеначки политичари.

После жалбе коју је уложио организатор Томпсонових концерата у Словенији, хрватском певачу је ипак омогућено да одржи концерт јер му то дозвољавају правила Европске уније, чија је Словенија чланица. Председник Словеније Борут Пахор раније се већ оградио од хрватског певача.

​Томсон је требало да наступи још у мају у Марибору, али због забране градских власти то се није десило. Сада, међутим, осим што ће певач моћи да одржи концерт, имаће и право да тужи Словенију „због пословног губитка“ од око 150.000 евра, колико је отприлике процењено да је изгубио отказивањем концерта.

Томпсону омогућен концерт у Словенији

За се је „крив“ Члан 42. Устава усклађен са европским правом, који одређује да је свима загарантовано право на мирно и јавно окупљање. Друго образложење се односило на „недовољно“ аргумената за забрану концерта Томпсону, јер, како се наводи, није било „конкретних доказа да има радикални однос према Србима и да га на његовим концертима публика бодри, јер узвикује и велича усташке злочине“.

​Данијел Игрец, један од представника Савеза Срба Словеније, у изјави за Спутњик најоштрије је осудио дозволу одржавања концерта Марка Перковића Томпсона. Како каже, то је изазвало мноштво негативних реакција како у делу словеначке политичке сцене, тако и међу обичним становништвом.

Срби у Словенији шокирани

„Најоштрије смо осудили одлуку надлежног Министарства, јер она за нас представља ниподаштавање достојанства не само српске, већ и свих осталих заједница у Словенији, па и самог словеначког народа, који је и сам био жртва усташког режима током Другог светског рата. Посебно нас је непријатно изненадило и то да је одлука о одржавању концерта донета упркос јасним и недвосмисленим упозорењима словеначке полиције да поменути концерт представља догађај високог безбедносног ризика, али и противно одлукама управних органа који су став о забрани концерта усвојили на основу јасних упутстава Управног суда Републике Словеније“, истиче он.

​Сматрамо, додаје Игрец, да је недопустиво да држава која је и сама била жртва агресора током Другог светског рата, пружа гостопримство особама које пропагирају нацистичке симболе и идеологију Независне Државе Хрватске.

Томпсон је забрањен у већини држава ЕУ

„Сваки поклич или порука током тих концерата којим се величају фашизам и злочини над српским и другим народима, представљају директан удар на све жртве НДХ и шаљу негативну слику о поштовању људских права у једној држави. Наступи Марка Перковића Томпсона имају за циљ ревизију истине и искривљивање непобитних историјских чињеница. Подсећам да су управо на основу ових околности концерти Марка Перковића Томпсона забрањени у већини земаља-чланица ЕУ, које почивају на поштовању демократских вредности, владавине права и основних људских слобода. Ми смо као кровна организација српске националне заједнице у Словенији апеловали на Министарство унутрашњих послова да још једном озбиљно преиспита и повуче своју спорну одлуку“, истиче наш саговорник и закључује да је у заједничком интересу да „наша домовина Словенија и даље остане држава која разуме, поштује и штити људска права и вредности свог Устава, на којима је и сама заснована.

Реаговали и словеначки политичари

На вест о Томпсоновом концерту у изјави за Спутњик реаговао је и Змаго Јелинчич, председник Словенске националне странке:

​„Недопустиво је да хрватски лоби у Марибору постигне да усташки певач Томпсон наступи у Словенији. Постављам јавно питање надлежнима — да ли је то почетак спровођења плана још из времена Туђмана о томе да Хрватска добије границу са Аустријом? Хоћемо ли у Словенији гледати поздраве са подигнутом десницом и покличе ’За дом спремни‘? Да ли смо заиста заборавили ко је победио у Другом светском рату, да ли смо заборавили на злочине усташа над словеначким народом? Да ли смо заборавили на побијене словеначке попове у Јасеновцу? Да ли смо заборавили на све остале жртве усташког режима? Ово што се дешава је недопустиво“, закључује Јелинчич.

Подсетимо, пре ових дешавања у Словенији, раније ове недеље Високи прекршајни суд Хрватске одлучио је на заједничкој седници свих судија тог суда да певач Марко Перковић Томпсон, када пева своју песму „Чавоглаве“ која започиње усташким поздравом „За дом спремни“, не чини прекршај против јавног реда и мира.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала