Захарова: Амерички амбасадор у Немачкој тражи промену енергетске политике земље

© Фото : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtПостављање цеви гасовода "Северни ток 2"
Постављање цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички амбасадор у Немачкој свакодневно прети Берлину, захтевајући промену енергетске политике, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Постоји огроман притисак на енергетска питања. Амерички амбасадор у Берлину сваког дана прети народу Немачке и руководству ове земље чињеницом да морају да промене своју енергетску политику према Русији. Да изаберу – прво да одустану од сарадње, обострано корисне и корисне за Немачку и преусмере се на америчке енергенте“, изјавила је Захарова за телевизију „Русија 1“.

Прошле недеље америчком Сенату поднет је предлог закона о санкцијама против гасовода „Северни ток 2“, у којем се предлаже увођење санкција осигуравајућим друштвима за бродове који раде на полагању цеви за гасовод.

Амерички амбасадор у Немачкој Ричард Гренел раније је у интервјуу за немачки лист „Ханделсблат“ рекао да би амерички Конгрес брзо могао да усвоји нове санкције против „Северног тока 2“, упркос предизборној кампањи. Циљ нових санкција биће спречавање пуштања гасовода у рад. Амбасадор није прецизирао како ће се то спровести у пракси, али једна од могућности могу бити казне за компаније које пружају техничко одржавање гасовода.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Гасовод ће проћи кроз територијалне воде или искључиво економске зоне држава дуж обале Балтичког мора: Русије, Финске, Шведске, Данске и Немачке.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала