Марш победника: Овако је изгледала Москва 24. јуна 1945. године док је њоме дефиловала Црвена армија

Пратите насTelegramOdyssey
Више од месец дана пошто је потписана капитулација нацистичке Немачке, у Москви је одржана прва Парада победе. Тог 24. јуна 1945. године Црвеним тргом дефиловали су победници ― војници који су се борили код Москве, бранили Лењинград, прошли пакао Стаљинграда, ослобађали Европу и јуришали на Берлин...

Парада одржана на Црвеном тргу била је прва парада Црвене армије у част победе СССР-а над Немачком у Другом светском рату. Њоме је командовао маршал Константин Рокосовски, а водио ју је маршал Георгиј Жуков, који је са својом армијом ушао у Берлин. У част сваког батаљона оркестар је свирао посебан марш, а тога дана је први пут интонирана и нова химна Совјетског Савеза, коју је компоновао Александар Александров.

Врхунац параде било је бацање заплењених застава фашистичких снага код Маузолеја на Црвеном тргу. Уз аплауз гледалаца, прва је била бачена застава батаљона личне Хитлерове страже. Да би се нагласило гађење према непријатељу, војници су заставе Вермахта носили у рукавицама, које су после параде спаљене.

Параду је обележио и пролазак војних возила Црвене армије, која ће и ове године дефиловати Црвеним тргом.

Осим савремене војне технике, на овогодишњој паради дефиле механизоване колоне традиционално ће отворити легендарни тенкови Т-34, а уследиће и „убице“ немачких тенкова ― противтенковски самоходни топови СУ-100.
„Каћуша“ - Sputnik Србија
Совjетско оружjе Победе: Вишецевни бацач ракета БМ-13 „Каћуша“

Подсетимо, свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Погледајте још:

► Фото-галерија: Пут до победе ― у колору: Нови живот фотографија из Великог отаџбинског рата

Фотографије команданата Параде победе које до сада нису виђене

► Фото-галерија: Историја у кадру ― Слике најбољег совјетског ратног фотографа

► Фото-галерија: Дан победе ― овако је Москва дочекала вест о коначном поразу нациста

© Sputnik / Израиль Озерский / Уђи у базу фотографијаПарада победе на Црвеном тргу у Москви 24. јуна 1945. којом је обележен пораз нацистичке Немачке у Другом светском рату.
Парада победе на Црвеном тргу у Москви 24. јуна 1945. којом је обележен пораз нацистичке Немачке у Другом светском рату. - Sputnik Србија
1/17
Парада победе на Црвеном тргу у Москви 24. јуна 1945. којом је обележен пораз нацистичке Немачке у Другом светском рату.
© Sputnik / Михаил Озерский / Уђи у базу фотографијаПараду на Црвеном тргу 24. јуна 1945. године водио је маршал Совјетског Савеза Георгиј Жуков. Парадом је командовао маршал Константин Рокосовски.
Параду на Црвеном тргу 24. јуна 1945. године водио је маршал Совјетског Савеза Георгиј Жуков. Парадом је командовао маршал Константин Рокосовски. - Sputnik Србија
2/17
Параду на Црвеном тргу 24. јуна 1945. године водио је маршал Совјетског Савеза Георгиј Жуков. Парадом је командовао маршал Константин Рокосовски.
© Sputnik / Яков Халип / Уђи у базу фотографијаКоманда Првог украјинског фронта на Паради победе 24. јуна 1945. Први слева — маршал Иван Коњев
Команда Првог украјинског фронта на Паради победе 24. јуна 1945. Први слева — маршал Иван Коњев - Sputnik Србија
3/17
Команда Првог украјинског фронта на Паради победе 24. јуна 1945. Први слева — маршал Иван Коњев
© Sputnik / Яков Халип / Уђи у базу фотографијаЈедан од главних делова параде био је пролазак војних возила Црвене армије.
Један од главних делова параде био је пролазак војних возила Црвене армије. - Sputnik Србија
4/17
Један од главних делова параде био је пролазак војних возила Црвене армије.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаБацање заплењених застава фашистичких снага код Маузолеја на Црвеном тргу. Да би се нагласило гађење према непријатељу, заставе Вермахта војници су носили у рукавицама, које су после параде спаљене.
Бацање заплењених застава фашистичких снага код Маузолеја на Црвеном тргу. Да би се нагласило гађење према непријатељу, заставе Вермахта војници су носили у рукавицама, које су после параде спаљене.  - Sputnik Србија
5/17
Бацање заплењених застава фашистичких снага код Маузолеја на Црвеном тргу. Да би се нагласило гађење према непријатељу, заставе Вермахта војници су носили у рукавицама, које су после параде спаљене.
© Sputnik / Евгений Халдей / Уђи у базу фотографијаСвечани дефиле војника на Црвеном тргу у Москви у част победе над нацистичком Немачком
Свечани дефиле војника на Црвеном тргу у Москви у част победе над нацистичком Немачком - Sputnik Србија
6/17
Свечани дефиле војника на Црвеном тргу у Москви у част победе над нацистичком Немачком
© Sputnik / Сергей Лоскутов / Уђи у базу фотографијаПарада победе на Црвеном тргу у Москви 24. јуна 1945.
Парада победе на Црвеном тргу у Москви 24. јуна 1945.  - Sputnik Србија
7/17
Парада победе на Црвеном тргу у Москви 24. јуна 1945.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСвечани дефиле војника комбинованих пукова на Црвеном тргу 24. јуна 1945.
Свечани дефиле војника комбинованих пукова на Црвеном тргу 24. јуна 1945. - Sputnik Србија
8/17
Свечани дефиле војника комбинованих пукова на Црвеном тргу 24. јуна 1945.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаБацање заплењених застава фашистичких снага код Маузолеја на Црвеном тргу.
Бацање заплењених застава фашистичких снага код Маузолеја на Црвеном тргу. - Sputnik Србија
9/17
Бацање заплењених застава фашистичких снага код Маузолеја на Црвеном тргу.
© Sputnik / Сергей Лоскутов / Уђи у базу фотографијаМаршал Совјетског Савеза Родион Малиновски на челу Другог украјинског фронта на Паради победе 24. јуна 1945.
Маршал Совјетског Савеза Родион Малиновски на челу Другог украјинског фронта на Паради победе 24. јуна 1945. - Sputnik Србија
10/17
Маршал Совјетског Савеза Родион Малиновски на челу Другог украјинског фронта на Паради победе 24. јуна 1945.
© Sputnik / Анатолий Гаранин / Уђи у базу фотографијаПарада победе у Москви одржана 24. јуна 1945. године у част победе СССР-а над нацистичком Немачком
Парада победе у Москви одржана 24. јуна 1945. године у част победе СССР-а над нацистичком Немачком - Sputnik Србија
11/17
Парада победе у Москви одржана 24. јуна 1945. године у част победе СССР-а над нацистичком Немачком
© Sputnik / Сергей Лоскутов / Уђи у базу фотографијаДеминери са дресираним псима на Паради победе на Црвеном тргу, 24. јуна 1945.
Деминери са дресираним псима на Паради победе на Црвеном тргу, 24. јуна 1945. - Sputnik Србија
12/17
Деминери са дресираним псима на Паради победе на Црвеном тргу, 24. јуна 1945.
© Sputnik / Сергей Лоскутов / Уђи у базу фотографијаБацање заплењених застава фашистичких снага код Маузолеја на Црвеном тргу.
Бацање заплењених застава фашистичких снага код Маузолеја на Црвеном тргу.  - Sputnik Србија
13/17
Бацање заплењених застава фашистичких снага код Маузолеја на Црвеном тргу.
© Sputnik / Сергей Лоскутов / Уђи у базу фотографијаНосиоци барјака и обележја пукова на Паради победе на Црвеном тргу, 24. јуна 1945.
Носиоци барјака и обележја пукова на Паради победе на Црвеном тргу, 24. јуна 1945. - Sputnik Србија
14/17
Носиоци барјака и обележја пукова на Паради победе на Црвеном тргу, 24. јуна 1945.
© Sputnik / Евгений Халдей / Уђи у базу фотографијаПарада победе на Црвеном тргу у Москви 24. јуна 1945. којом је обележен пораз нацистичке Немачке у Другом светском рату.
Парада победе на Црвеном тргу у Москви 24. јуна 1945. којом је обележен пораз нацистичке Немачке у Другом светском рату. - Sputnik Србија
15/17
Парада победе на Црвеном тргу у Москви 24. јуна 1945. којом је обележен пораз нацистичке Немачке у Другом светском рату.
© Sputnik / Анатолий Гаранин / Уђи у базу фотографијаГости из иностранства присуствују паради на Црвеном тргу у част победе над нацистичком Немачком, 24. јуна 1945.
Гости из иностранства присуствују паради на Црвеном тргу у част победе над нацистичком Немачком, 24. јуна 1945. - Sputnik Србија
16/17
Гости из иностранства присуствују паради на Црвеном тргу у част победе над нацистичком Немачком, 24. јуна 1945.
© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаПарада победе одржана 24. јуна 1945. на Црвеном тргу овековечена је и као поштанска марка која се користила шездесетих година у СССР-у
Парада победе одржана 24. јуна 1945. на Црвеном тргу овековечена је и као поштанска марка која се користила шездесетих година у СССР-у - Sputnik Србија
17/17
Парада победе одржана 24. јуна 1945. на Црвеном тргу овековечена је и као поштанска марка која се користила шездесетих година у СССР-у
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала