Русија наставља производњу ракете „Рокот“

© Фото : Khrunichev State Research and Production Space Center ракета-носач "Рокот"
ракета-носач Рокот - Sputnik Србија
Пратите нас
Центар Хруничева (део корпорације „Роскосмос“) наставља рад на производњи лаких конверзионих ракета (војне и цивине) „Рокот“, саопштио је Спутњику извор у ракетно-космичкој индустрији.

„Потписан је уговор између Министарства одбране и центра Хруничева за наставак програма“, рекао је саговор агенције.

Ракете ће се производити на бази балистичке ракете РС-18Б „Стилет“ (УР-100Н УТТХ) која се више не користити. Нова ракета ће се звати „Рокот-М“.

Украјина је 2014. године престала да испоручује Русији системе управљања „Рокот“. Они се производе на харковском предузећу „Хартрон“. Без њега је отежано лансирање, због чега је била донета подлука се одустане од ракета. Последње лансирање је било изведено 27. децембра 2019. године.

Ракета-носач „Рокот“ лаке класе креирана је у оквиру програма конверзије, на бази интерконтиненталне балистичке ракете РС-18, која је повучена из употребе. Произвођач ракете је Свемирски центар „Хруничев“.

Прво лансирање „Рокота“ било је 16. маја 2000. године са космодрома „Плесецк“. У протеклом периоду са тог космодрома је изведено укупно 30 лансирања, а на тај начин је у орбиту изведено око 70 свемирских летелица са различитим наменама.

Раније је амерички стручни сајт „Спејс флајт нау“ (spaceflightnow.com) саопштио да ће 30. августа са космодрома „Плесецк“ помоћу ракете „Рокот“ бити лансиран трећи геодетски сателит „Гео-ИК-2“.

Први такав сателит је изведен у погрешну орбиту у фебруару 2011. године због квара управљачког система на потисном ракетном блоку „Бриз-КМ“, па због тога није могао бити искоришћен у складу са наменом. Други сателит „Гео-ИК-2“ успешно је лансиран у јуну 2016. године.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала