Руски генерал: Наш слојевити систем ПВО може уништити америчке бомбардере на великој удаљености

© Sputnik / Михаил Фомичев / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе ПВО на полигону Ашулук
Војне вежбе ПВО на полигону Ашулук - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија поседује моћну противваздушну одбрану која је у стању да уништи мете на великим удаљеностима, између осталог и америчке бомбардере Б-52Х „Стратофортрес“, рекао је бивши заменик главног комитета Ратног ваздухопловства Русије, генерал-поручник Ајтеч Бижев.
„У Русији је створен моћан слојевит систем ПВО. Прво на великим удаљеностим ратује ловачка авијација, такозвана дуга рука, а затим се укључују противавионски ракетни системи различитог домета“, појаснио је Бижев, коментаришући саопштење украјинске консултантске компаније „Дифенс експрес“ да су стратешки бомбардери Б-52Х „Стратофортрес“ америчког ратног ваздухопловства у стању да „нападну“ Русију користећи ракетно наоружање, без уласка авиона у ваздушни простор који контолише противавионски ракетни систем С-400 „Тријумф“.

Према његовим речима, таква одбрана ће омогућити да се на великим удаљеностима униште носачи наоружања, укључујући америчке стратешке бомбардере Б-52Х „Стратофортрес“, као и ракете дугог домета које летелице лансирају.

Бижев је појаснио да су у Русији више пута одржаване војне вежбе са симулацијом масовног напада америчке авијације на Русију. Како су показале војне вежбе, руско наоружање уништава 80-90 одсто непријатељских мета, додао је.

Океански вишенаменски систем Посејдон - Sputnik Србија
Руски експерт указао које супероружје Русије може „поништити“ америчку моћ

У суштини, све војно развијене земље развијају високопрецизно оружје дугог домета како би могли да гађају мете не улазећи у активну зону ПВО противника, истакао је експерт.

„Такву тактику примењују и амерички и руски војници. То омогућава да се сачува носач, без уласка у зону лансирања противавионских система, и да се гађа мета. Американци поседују крстареће ракете ваздушног базирања које могу да погоде мете на удаљености од 2.500 километара. И Русија поседује ракетно оружје сличних карактеристика“, истакао је Бижев.

Према његовим речима, Русија је у стању да се успешно супротстави тој тактици, јер поседује, између осталог, ловце дугог домета типа МиГ-31, који су направљени за борбу против стратешке авијације, као и авионе за идентификовање објеката у ваздуху А-50.

„Они лете у случају заоштравања међународне политичке ситуације, формирају густо радарско поље и управљају ловачком авијацијом. Поред тога, Русија поседује и велики број средстава за уништавање крстарећих ракета“, рекао је руски генерал-поручник.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала