Србија постала тенковска сила: Модернизован М-84

Пратите насTelegramOdyssey
У Техничком ремонтном заводу „Чачак“ представљен је модернизовани тенк М-84. Министар одбране Александар Вулин је након презентације рекао да је ово први пут да се једна модернизација на тенку М-84 завршава, као и да је то револуционаран и огроман искорак.

Вулин је навео да је Војска Србије сигурно регионална тенковска сила и једна од најснажнијих тенковских нација у читавој Европи.

„Захваљујући модернизацији који смо почели да радимо и која ће бити означена са М-84 АС1, моћи ћемо за себе да кажемо да ћемо бити једна од најмодернијих тенковских сила, не само у региону, већ и у читавој Европи“, нагласио је Вулин.

Војска Србије се, како каже, модернизује, опрема, јача и сви њени делови заслужују подједнаку пажњу. Ранијих година смо посебну пажњу обратили на наше Ратно ваздупловство и противаздухопловну одбрану, али сада је на ред дошла и Копнена војска, додао је Вулин.

„Ово је револуционаран и огроман искорак. Када је М-84 пре 36 година направљен, 1991. године је почела његова модернизација, која никада није завршена. Ово је први пут да се једна модернизација на тему М-84 завршава, ово је њена прва фаза и наставићемо да унапређујемо наш борбени састав и способности наших оклопних јединица. Радимо на артиљерији, радимо на оклопним јединицама, пешадији и на личном наоружању свих наших пешадинаца“, истакао је Вулин.

© Darimir Banda/Министарство одбранеВулин је навео да је Војска Србије регионална тенковска сила и једна од најснажнијих тенковских нација у читавој Европи.
Србија постала тенковска сила: Модернизован М-84 - Sputnik Србија
Вулин је навео да је Војска Србије регионална тенковска сила и једна од најснажнијих тенковских нација у читавој Европи.

Имајући у виду потенцијале платформе тенка М-84, Војска Србије ће у две фазе – у првој фази девет подсистема, а у другој још 12, извршити модернизацију тог тенка, најавио је помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, истакавши да ће тиме практично сви витални подсистеми бити осавремењени новим технологијама.

„На данашњем састанку радног тима за модернизацију тенка, којим руководи генерал-мајор Желимир Глишовић, упознали смо се са достигнутим степеном развоја. Пре свега, направљена су унапређења на заштити тенка од свих врста актуелних претњи – савремених тенковских пројектила, савремених кумулативних тандем противоклопних ракета и тзв. 'топ атак' муниције. То је главни сегмент у овој фази", указао је Милорадовић.

Додао је да је значајно унапређена ситуациона свесност свих чланова посаде, посебно командира, његовим системом за осматрање 360 степени око возила и даљински управљаном борбеном станицом која има посебан систем за управљање ватром, термовизијску камеру и омогућава комадиру успешно дејство и у специфицним ситуацијама, у заседама, у насељеном месту...

Припадници Речне флотиле Војске Србије на београдском Ушћу - Sputnik Србија
Речна флотила код Ушћа успешно „елиминисала терористе“ /видео, фото/

Истакао је да се почетак серијске модернизације тенкова у овој фази очекује до краја године.

Директор ТРЗ „Чачак“ пуковник Војкан Радоњић рекао је да је Завод носилац реализације модернизације тенка М-84, средства које је, како је истакао, „најмасовније у употреби у јединицама Војске Србије“.

„На тенку су модернизоване оклопна и оптоелектронска заштита, нове гусенице и цев топа, а урађена је потпуна дигитализација места командира, нишанџије и возача. За Министарство одбране и Војску Србије значајно је то што се улагањем у капацитете Завода постиже рационалност и аутономност даљег одржавања овог средства током животног циклуса“, нагласио је Радоњић.

Презентацији су присуствовали и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, начелник Опративне управе Генералштаба генерал-мајор Желимир Глишовић, заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић и командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала