Стигла писма српског краља која откривају истину о међународним односима крајем 19. века

© Фото : Књига "Мемоари краља Милана"Краљ Милан Обреновић
Краљ Милан Обреновић - Sputnik Србија
Пратите нас
Писма Милана Обреновића сину краљу Александру на почетку 1897. године, донедавно непозната и стручњацима и јавности, стигла су у Музеј Адлигат. Према мишљењу историчара откривају једног другачијег Милана Обреновића, човека са изграђеним државним идејама и јасним политичким погледима на међународну ситуацију.

Милан из Беча, пише на француском језику. Говори о важном државном питању - хитној потреби наоружања Србије, али и породичним односима. Противи се саветима краљице Наталије која је тада у Србији, да се Александар приближи радикалима и нађе са њима компромис. Упозорава сина на опасности такве сарадње и сугерише му како да преуреди и престроји спољну политику Србије, открива Сузана Рајић, дугогодишњи проучавалац владарске породице Обреновић.

"Ова писма ће променити неке од важних ставова у науци који се односе на сам крај 19. века. До сада смо мислили да су сусрети оца и сина тек из лета 1897. довели до преокрета на унутрашњој политичкој сцени, сада поуздано можемо знати да је до преокрета фактички дошло већ почетком 1897.", каже историчар проф. др Сузана Рајић.

Захваљујући књижевнику Милошу Јанковићу, новинарки РТС-а у пензији Стеванки Чешљаров и заменику директора Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" Адаму Софронијевићу, писма су и уз тешкоће путовања у време коронавируса враћена у Србију.

"Договорено је превођење са врсним преводиоцима Милицом Винавер и Милованом Данојлићем. Ми планирамо да та писма објавимо у облику једне монографије и да их дигитализујемо", рекао је Виктор Лазић, председник Удружења Адлигат.

Адам Софронијевић каже да ће ту прилику набавке ових писама искористити да ураде модел рукописа Краља Милана, тако да ће убудуће сва његова заоставштина бити аутоматски препозната, преноси РТС.

Музеј Адлигат чува и штап краља Милана, а у Кутку породице Обреновић је и први познати рукопис кнеза Михаила - доказ да је већ као петогодишњак знао да чита и пише.

Осим гардеробног ормана краљице Наталије може се видети и њен тоалетни сто са столицама, поклон Данице Леко који је стигао, такође, за време пандемије.

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала