Медији: Најновија америчка хиперсонична ракета умало се отела контроли

© AFP 2023 / EPA PHOTO/PA/TIM OCKENDENАмерички бомбардер Б-52
Амерички бомбардер Б-52 - Sputnik Србија
Пратите нас
Најновија хиперсонична ракета умало није неконтролисано полетела током тестирања у САД. Ракета је на време уништена, чиме је катастрофа спречена, преноси портал „Авиејшен вик“.

Према наводима портала, инцидент се догодио са реактивном ракетом која је направљена у оквиру заједничког програма Агенције за напредне истраживачке пројекте Министарства одбране САД (ДАРПА) и Ратног ваздухопловства САД. У оквиру програма, познатог као „Хавк“ (HAWC), прави се хиперсонична ракета ваздушног базирања.

​„Претпоставља се да се ракета случајно одвојила од авиона Б-52 током тестирања лета, наводе извори упознати са догађајем. Истражује се узрок инцидента, за који се верује да је повезан са авионом из 419. ескадриле у бази 'Едвардс'“, пише портал.

Аутор чланка претпоставља да се инцидент догодио током пробних летова над копненим полигоном, а не изнад Тихог океана – на пример, у области ударног полигона „Едвардс“ или тестног пилогона америчких Ваздухопловних снага у Чајна Лејку у Калифорнији.

Како се наводи, рокови реализације програма „Хавк“ касне већ неколико месеци.

У Америци се тренутно развија неколико хиперсоничних ракета. Раније је Пентагон признао да у тој области заостају за Русијом и Кином.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала