Атлантски савет Бугарске: Вашингтон да упути део контингента из Немачке у Бугарску

© AFP 2023 / HO / US AIR FORCE Припадници америчког ратног ваздухопловства укрцавају се у војни авион у војној бази Рамштајн у Немачкој
Припадници америчког ратног ваздухопловства укрцавају се у војни авион у војној бази Рамштајн у Немачкој - Sputnik Србија
Пратите нас
Атлански савет Бугарске сматра да бугарска влада не би требало да пропусти прилику да се обрати Сједињеним Америчким Државама са захтевом да пошаљу у Бугарску војнике које Вашингтон намерава да повуче из Немачке.
„Размештање америчких снага у Бугарској на сталној основи такође ће бити од користи за обуку и побољшање интероперабилности наших оружаних снага са НАТО савезницима“, истакао је Атлански савет.

Организација сматра да Бугарска испуњава све потребне услове за то: Софија испуњава обавезу да повећа трошкове за одбрану, купује америчке Ф-16 и наставља са другим пројектима модернизације оружаних снага. Осим тога, таква потреба диктирана је „кршењем равнотеже снага на Црном мору у корист Русије“.

„Дошао је прави час да Бугарска затражи да део америчких (оружаних) снага, који ће бити повучен из Немачке, буде трајно смештен на сталној основи у Бугарској!... И не на последњем месту: у Бугарској расте нова генерација људи који су већ дуго усмерени на вредности евроатлантске породице и који су одлучни да заувек ставе тачку на зависност од Русије, која кочи развој земље“, закључује Атлански савет.

Раније је организација више пута упућивала оптужбе Русији. Евроатлантисти сматрају да Москва жели да повуче Бугарску из Европске уније и НАТО-а и тражи разлоге да посвађа балканске земље. Атлантски савет је 2019. године изразио забринутост због коришћења руских С-400 на војним вежбама у Србији, а као одговор на то предложио да се од Сједињених Америчких Држава затражи размештање америчког система „Патриот“ у Бугарској.

Амерички медији су раније јавили да је председник САД Доналд Трамп наредио да се до септембра из америчког војног контингента у Немачкој повуче 9,5 хиљада војника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала