Бивши дипломата Стејт департмента: САД и Русија треба да продуже споразум о стратешком наоружању

CC BY-SA 2.0 / Flickr / MC2 Thomas Gooley / Лансирање балистичке ракете "Трајдент" са америчке подморнице "Мејн"
Лансирање балистичке ракете Трајдент са америчке подморнице Мејн - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе и Русија треба да продуже Споразум о смањењу стратешком офанзивног наоружања (СТАРТ-3), који истиче у фебруару 2021. године, како би добиле на времену за припрему новог споразума о контроли оружја који укључује Кину, изјавио је за Спутњик бивши помоћник америчког државног секретара Френк Роуз.

„Садашњи оквири (СТАРТ-3) су строго билатерални оквири између Сједињених Америчких Држава и Русије. Али Кина све више утиче на ове билатералне прорачуне у области (стратешке) стабилности... Стога сматрам да морамо да продужимо споразум СТАРТ-3 да бисмо добили на времену, како бисмо радили на неким од ових кључних питања“, рекао је Роуз.

Говорећи о теми преговора са Русијом, бивши званичник навео је да сматра да су Сједињене Америчке Државе, осим за сâмо стратешко наоружање, заинтересоване за три теме.

Прва су нове нестратешке врсте наоружања, попут, на пример, руског нуклеарног подморничког система „Посејдон“, који „уништава архитектуру стратешке стабилности између Русије и САД“. Друга тема је безбедност у свемиру, а трећа је сајбер-безбедност.

„Постоји и четврта тема – то су нови играчи попут Кине. Не мислим да ће контрола наоружања бити дугорочно одржива ако не пронађемо начин да укључимо Кину у будуће споразуме“, уверен је експерт.

С тим у вези, Роуз је назвао оправданим приступ Трампове администрације позиву Кини на преговоре, али га је критиковао због тога што је Кина сазнала за овај позив из јавне изјаве америчког председника.

Раније су Сједињене Америчке Државе објавиле да размишљају о продужењу споразума о стратешком наоружању са Русијом, који истиче 2021. године, али предлажу да се прошири на широк спектар новог оружја, које није обухваћено тренутним споразумом, а такође предлажу да се у споразум укључи и Кина. Кина је изјавила да није заинтересована за такве преговоре.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала