Катастрофа у Сибиру угрозила и велелепно руско језеро /видео/

© Пресс-служба МЧС РФ / Уђи у базу фотографијаИзливање горива у Нориљску
Изливање горива у Нориљску - Sputnik Србија
Пратите нас
Након изливања горива у нориљској термоелектрани део нафтних деривата доспео је у језеро Пјасино. Према речима гувернера Краснојарског краја Александра Уса, стручњаци тренутно чине све како би спречили да гориво доспе у истоимену реку, која извире из језера и наставља према северу до Карског мора.
„Гориво је доспело и у Пјасино. То је величанствено језеро дугачко око 70 километара. Разуме се, богато је рибама и има добру биосферу. Али не можемо да предвидимо како ће језеро поднети то оптерећење“, рекао је Ус.

Ситуацију компликује чињеница да је брзина тока локалних река прилично велика. Због тога се узорци воде и тла узимају са свих оближњих резервоара воде. Затим их шаљу на анализу у лабораторију у Краснојарску.

Према речима спасилаца Министарства за ванредне ситуације, сада је извлачење горива убрзано за 40 одсто због нових система за скупљање нафте. Убрзо ће у Нориљск бити послата додатна техника и опрема.

Пре више од недељу дана у термоелектрани број три Нориљско-Тајмирске енергетске компаније дошло је до дехерметизације резервоара са дизел-горивом, што је проузроковало изливање 21.000 тона нафтних деривата у реку. Власти настоје да санирају последице по хитном поступку па је тако до сада сакупљено преко 700 тона мешавине воде и нафте. Према прелиминарним подацима руске државне Aгенције за заштиту животне средине (Росприроднадзор) штета изазвана изливањем дизел-горива би могла да износи неколико десетина милијарди рубаља.

Руски председник Владимир Путин прогласио је изливање дизел горива у Нориљску ванредном ситуацијом федералног карактера. Он је наложио Влади да припреми све неопходне измене, када је реч о закону о заштити природне средине, како би се спречиле било какве нове еколошке катастрофе по узору на ову која се недавно догодила у Сибиру.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала