Руски обавештајац открива позадину протеста у Америци

© AFP 2023 / Andrew Caballero-ReynoldsЕксплозија протестних петарди бачена у Вашингтон
Експлозија протестних петарди бачена у Вашингтон - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски обавештајац и пензионисани пуковник Спољне обавештајне службе Андреј Безруков сматра да су масовни нереди у САД инструмент политичке игре, преноси телевизија „Звезда“.
„Ускоро су избори, за пет месеци. Постоје два фактора на које ће Трамп одиграти: добра економија и разбијеност Демократске партије. Економија је проблематична, тешко да ће се опоравити, што је удар по њему. Остаје други фактор – Демократска странка је слаба и, што је најважније, подељена на централисте, присталице Трампа који мрзе левичаре, и левичаре који мрзе Бајдена (кандидата Демократске странке на председничким изборима). Да би се објединили потребно је изазвати овакву полу-револуцију која ће од Трампа направити фашисту, расисту, како би се против америчког председника објединиле две неспојиве Демократске странке“, објашњава руски обавештајац.

Према његовим речима, то је веома тежак задатак, али цео спектакл служи да се изазове криза таквих размера да се цела Демократска странка уједини и да закопа ратне секире. Трамп то зна па ће и он сада играти на карту проблема унутар саме Демократске странке, додаје Безруков.

„Трамп ће покушати да оптужи левичаре за радикализам, и да од њих одвоји демократе који се залажу за ред и закон и на тај начин ће покушати да поново развали Демократску странку. Проблем расизма се веома лако мобилизује, јер је то бомба која је увек спремна да експлодира. Наравно, он није могао, а да не искористи тако добру прилику“, закључује он.

Афроамериканац Џорџ Флојд преминуо је 25. маја у болници у Минеаполису, после интервенције белог полицајца Дерека Шовина који је приликом хапшења готово девет минута држао колено на његовом врату, упркос Флојдовим повицима да не може да дише.

Протести који су почели у Америци након убиства Џорџа Флојда раширили су се по целом свету.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала