Руски сенатор о „расизму у Русији“: Уместо што нас уплићу у лажи, САД нека се баве својим проблемом

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаАлексеј Пушков
Алексеј Пушков - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски сенатор Алексеј Пушков одбацио је изјаве америчког историчара Едија Глода поводом „расизма у Русији“, рекавши да Русији многи покушавају да наметну такве ставове и да би за Сједињене Америчке Државе боље било да се фокусирају на сопствене проблеме.

Према мишљењу Пушкова, Глод је, као и многи у последње време, просто покушао да „уплете“ Русију. Сенатор је истакао да таква размишљања представљају глупости и да би САД требало да се усредсреде на решавање свог проблема.

 „Том ‘историчару’ било би боље да не изражава своје ставове о Русији. Чињеница да је он Афроамериканац не значи да може да износи свакојаке глупости. Расизам се не примећује код нас, већ у Америци. Нека се тамо баве тиме. А овако сви само покушавају изокола да нас уплету“, написао је Пушков на свом Твитер налогу.

​Декан факултета за афроамеричка истраживања Принстонског универзитета Еди Глод у понедељак је у интервјуу за лист „Шпигл“ изјавио да Америка није једина земља која пати од расизма, јер је, како каже, тај проблем присутан и у Европи, укључујући Русију. Историчар је такође рекао да неспособност да се изађе на крај са тако великим протестима, као у САД, сведочи о „умирућој старој Америци“.

Због убиства Афроамериканца Џорџа Флојда хиљаде демонстраната преплавило је улице, тргове и мостове у градовима широм Америке.  Протести против полицијске бруталности и расизма одржани су у Чикагу, Вашингтону, Њујорку, Сан Франциску, Филаделфији...

Подсетимо, Флојд је преминуо 25. маја у Минеаполису пошто му је полицајац током акције привођења скоро девет минута коленом притискао врат. Протести који су почели у Америци након његовог убиства раширили су се по целом свету.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала