Београд сад може у преговоре са слоганом: Цело Косово је део Србије

CC0 / Balkan photos / Резолуција 1244 - илустрација
Резолуција 1244 - илустрација - Sputnik Србија
Пратите нас
После Хотијеве платформе за дијалог са Београдом, званични Београд требало би да усвоји своју стратегију која би у најкраћем гласила: Цело Косово је део Србије.

Косовски премијер Авдулах Хоти представио је платформу за дијалог са Београдом, по којој „косовски интегритет“ неће бити тема дијалога, чији ће крајњи исход бити „трајно узајамно признавање“, уз укидање Резолуције 1244.

Албанска елита против договора са Београдом

Платформа косовског премијера Авдулаха Хотија за дијалог са Београдом очигледно је нефлексибилна и ту нема никаквог искорака у односу на оно што су радили Харадинај или Курти, каже за Спутњик политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Према његовим речима, албанска елита не жели никакав договор са Београдом и зато би и Србија требало да усвоји платформу која ће врло јасно рећи да је за нас неприхватљиво било какво нарушавање територијалног интегритета Србије.

„А то подразумева да је за нас Косово у целини део Србије и да смо спремни на тим основама да преговарамо о нормализацији, а то би онда могла само да буде широка аутономија у оквиру Србије. Јер ако они не показују флексибилност, не би ни ми требало да идемо са даљим попуштањима, јер тако их подстичемо да иду даље и даље у нереалним захтевима“, истиче Анђелковић.

Да су Албанци показали спремност на компромис, онда би имало смисла и с наше стране да се попусти њиховим захтевима, али пошто нису, „морамо да будемо чврсто на позицијама Резолуције 1244 и територијалног интегритета Србије, што у тим условима искључује и причу о подели Косова, додаје наш саговорник.

Време да Србија уведе реципроцитет

Кад је реч о Хотијевој претњи да ће, уколико компромис не буде постигнут, вратити мере реципроцитета, Анђелковић каже да никада није ни било мера реципроцитета, јер Србија никада није увела никакве мере према Косову.

Да је Србија увела некакве мере против Косова, своје сецесионистичке покрајине, онда бисмо могли да причамо о мерама реципроцитета, додаје он.

„Овако, овде се ради о њиховој агресији и наношењу штете остатку Србије. Ако наставе да прете, мислим да је време да Србија уведе контрамере, односно да Србија уведе мере реципроцитета“, истиче Анђелковић.

Попустљивост Србије — зелено светло за албанске подвале

Садашња ситуација је таква да смо ми врло попустљиви и онда се Албанци охрабрују да иду све даље и даље, додаје он.

„Да смо на време одговорили контрамерама, можда би се Албанци другачије понашали, овако као да им дајемо зелено светло за даље подвале. Мислим да ако уведу било какве мере, Србија мора да изврши блокаду Косова, да спречи транспорт како робе, тако и саобраћаја и да на све друге начине настоји да нанесе штету Косову, искључујући само српске енклаве и север Косова“, сматра Анђелковић.

Позив косовској опозицији да узме учешће у дијалогу са Београдом је, према Анђелковићу, Хотијев маркетиншки потез унутар албанске заједнице, на који ми не би требало да се обазиремо.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала