Цензура због расне тематике: Америчка платформа укинула филм „Прохујало са вихором“

© WikipediaГлумице Хети Мекденијел, Оливија де Хевиленд и Вивијен Ли у филму "Прохујало са вихором"
Глумице Хети Мекденијел, Оливија де Хевиленд и Вивијен Ли у филму Прохујало са вихором - Sputnik Србија
Пратите нас
Америчка платформа за приказивање филмова и серија „ХБО Макс“ уклонила је филм „Прохујало са вихором“ због расне теме услед великих протеста који потресају САД због смрти Африамериканца Џорџа Флојда, преноси „Волстрит џурнал“.

Филм је дуго био изложен критици због романтизирања ропства, пише лист. Истиче се да би филм могао бити враћен на платформу, али ће имати напомене због „контроверзних тема“ приказаних на филму.

Радња филма смештена је у 19. век, у доба грађанског рата на америчком југу. Главна тема је утицај сукоба на друштво у Атланти, нестанак племића и дама, опстанак оних који су умели да се снађу у вртлогу обрачуна. „Прохујало са вихором“ је први дугометражни филм у боји који је освојио осам „Оскара“ и освојио љубав милиона гледалаца захваљујући главној улози Вивијен Ли и Кларку Гејблу.

Раније је амерички телевизијски канал „Парамаунт Нетворк“ одбио серију „Полицајци“, чија је 33. сезона требало да почне 15. јуна, а разлог су масовни протести у САД.

Организација која се бави заштитом људских права „Колор оф чејнџ“ је од 2013. године тражила да се серија прекине, оптужујући продуценте и дистрибутере да стварају понижавајући приказ Афроамериканаца и кривично-правног система.

Афроамериканац Џорџ Флојд преминуо је 25. маја у болници у Минеаполису, после интервенције белог полицајца Дерека Шовина који је приликом хапшења готово девет минута држао колено на његовом врату, упркос Флојдовим повицима да не може да дише.

Протести који су почели у Америци након убиства Џорџа Флојда раширили су се по целом свету.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала