Шта тражи Приштина: Хоти обелоданио платформу за преговоре са Београдом

© AP Photo / Visar KryeziuАвдулах Хоти
Авдулах Хоти - Sputnik Србија
Пратите нас
Косовски премијер Авдулах Хоти представио је данас платформу за дијалог са Београдом, истакавши да ће дијалог водити он и да у њему „територијални интегритет“ неће бити тема.

„Нећемо се такмичити, јер су моје компетенције јасне за процес дијалога“, рекао је Хоти, пренела је приштинска РТК.

Процес ће, тврди, бити транспарентан и ни о чему се неће договарати иза „затворених врата“.

Поновио је да је влада уклонила све препреке у договору с међународним партнерима како би дијалог са Београдом био настављен, али је додао да ако у одређеном року не буде постигнут успех у том процесу, мере реципроцитета би могле бити враћене.

Према писању приштинског портала „Љајми“, Хоти је рекао да је влада обавестила опозицију о оквирима под којима ће дијалог бити настављен, али да се опозиција понела незаинтересовано.

„Усвојили смо оквир дијалога унутар коалиције и обавестили опозицију. Оно што сви морају знати, јесте да је проглашавање независности трајни процес о којем нико не може преговарати“, рекао је Хоти.

Приштинска „Газета експрес“ је пренела да је, према Хотију, први принцип платформе очување „територијалног интегритета Косова“ .

Као други је навео да споразум о нормализацији односа треба да буде у складу с косовским уставом и најзад, да тај документ треба да обезбеди „уставну организацију Косова“.

Циљ је, казао је Хоти, „трајно узајамно признавање, а не модел две Немачке, чланство Приштине у УН и признање косовске независности од преосталих пет земаља-чланица ЕУ“.

Хоти је истакао и важност укидања Резолуције 1244 СБ УН о Косову.

Најавио је да ће се Приштина бавити и свим, како каже, отвореним питањима, „несталима и ратном штетом“, преноси Танјуг.

Делегацију за преговоре, додао је, чиниће сви лидери политичких партија, а у оквиру његовог кабинета биће формиран Савет експерата. Од парламента ће, каже, тражити да формира комисију за дијалог, коју би требало да води опозиција.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала