Кинески амбасадор: Запад покушава да подели Кину организовањем протеста у Хонгконгу

© AP Photo / Vincent YuДемонстранти на протесту у Хонгконгу 2019. године
Демонстранти на протесту у Хонгконгу 2019. године - Sputnik Србија
Пратите нас
Демонстрације и протесте у Хонгконгу финансира и организује Запад који покушава да подели Кину, изјавио је кинески амбасадор у Русији Жанг Ханхуи.

„Американци и Запад играју врло ружну, лошу улогу. Све ове демонстрације, ове протесте и хаос организовао је Запад. Они усмеравају одређена средства, усмеравају оружје, обучавају екстремисте и сепаратисте“, рекао је амбасадор на конференцији за медије“.

„Они то раде како би поделили Кину и створили тешкоће за њен развој“, додао је амбасадор.

Напад на Кину политизован, Пекинг спреман на сарадњу

Напади Сједињених Америчких Држава на Кину у потпуности су политизовани, Пекинг је увек спреман за обострано корисну сарадњу са Вашингтоном, додао је он.

„Сматрамо да провокације и напади америчке стране представљају неразумне и исполитизоване намере Сједињених Америчких Држава. То је у потпуности засновано на менталитету Хладног рата“, истакао је он.

Амбасадор је додао да је Кина увек спремна на праведну, равноправну и узајамно корисну сарадњу са другим земљама света, укључујући и са САД.

Према речима кинеског дипломате, нико не жели да Сједињеним Америчким Државама одузме вођство у свету.

Погоршање кинеско-америчких односа

Последњих дана односи између САД и Кине поново су се заоштрили због нацрта закона о заштити националне безбедности Хонгконга који разматра кинески парламент. Вашингтон сматра да овај закон има за циљ ликвидацију аутономије Хонгконга. Амерички председник Доналд Трамп запретио је да ће увести санкције и повући специјалан статус Хонгконга. Кина је одбацивала све критике и навела да су сва питања везана за Хонгконг искључиво унутрашња питања земље.

Вашингтон, такође, прети Пекингу одбијањем да испуни дужничке обавезе. То би, према Белој кући, требало да буде цена коју Кина треба да плати за ширење вируса корона и прикривање података о пандемији. Као одговор на то, према извештајима медија, Кина (други највећи власник државног дуга САД) планира да на тржиште избаци значајан број хартија од вредности америчког трезора.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала