Конгресмени Трампу: Не повлачити војнике из Немачке, то би био поклон за Москву

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗграда америчког Конгреса у Вашингтону
Зграда америчког Конгреса у Вашингтону - Sputnik Србија
Пратите нас
Више од 20 америчких конгресмена из редова републиканаца обратили су се Белој кући с молбом да још једном размотри одлуку о смањењу броја америчких војника у Немачкој, истичући да се тако само јачају позиције Русије на штету Америке, пише „Вол стрит џорнал“.
„Сматрамо да ће такви кораци у великој мери наштетити националној безбедности САД и ојачати позиције Русије на нашу штету. Апелујемо да се одустане од тог плана“, наводи се у писму конгресмена, преноси РТ.

Како је „Вол стри џорнал“ раније известио, администрација Доналда Трампа је наложила Пентагону да до септембра из Немачке повуче минимум 9,5 хиљада војника. У указу који је потписао Трампов саветник за националну безбедност Роберт О` Брајан се такође захтева да смањи укупан  број америчких снага у тој земљи до 25.000.

Тренутно је у Немачкој стационирано 52.000 припадника америчких снага, а према речима неких званичника, одлука Вашингтона има за циљ да казни Берлин због тога што не издваја довољно финансијских средстава за одбрану.

Аутори писма признају да је Немачка, као чланица НАТО, дужна да даје већи допринос, али истичу да је распоређивање америчких снага на немачкој територији после Другог светског рата омогућило је да се спрече конфликти а да се „претње од стране Русије нису смањиле“.

Критичари одлуке Беле куће истичу да ће она бити „поклон за Москву“.

Лист наводи и да се утицајна Херитиџ фондација такође противи Трамповим плановима и да експерти упозоравају да ће један такав потез анулирати велике напоре које је америчка администрација улагала у циљу јачања колективне одбране Европе.

Неки противници плана оцењују и да је одлука освета канцеларки Меркел због тога што је одбила да учествује на самиту Г7, мада „Вол стрит џорнал“ пише, позивајучи се на своје изворе, да се о тој идеји размишљало још од прошле јесени.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала